Semnele crizei sunt din ce în ce mai prezente în România, iar acest lucru se poate vedea clar din evoluția sectorului construcțiilor. Acest segment extrem de important pentru economie scade deja de trei ani, iar în 2018 a marcat o adevărată prăbușire, în zona construcțiilor de locuințe, relevă un studiu al Euler Hermes, companie specializată în asigurarea riscurilor comerciale și de credit.

Potrivit sursei citate, sectorul rezidențial a coborât cu nu mai puțin de 25%, în 2018, compensat doar parțial de construcțiile inginerești care au crescut cu un modest 8%.

În lipsa demarării unor proiecte de infrastructură de anvergură, traiectoria pieței este impusă de sectorul privat prin segmentele rezidențial și de birouri. Semnale importante, cum ar fi rata de ocupare și randamentele ridicate față de țările din regiune, ne îndreptățesc să credem că segmentul de birouri va rămane un pilon important și în 2019. Piața per ansamblu rămâne deconectată de creșterea economică din ultimii ani bazată preponderent pe consum. Desigur, un mic avans pe sectorul infrastructură ar putea avea loc în 2019, pentru că este un an electoral. Lipsa unei strategii de investiții expres asumate de către Executiv, deficitul de cont curent și incertitudinile de ordin politic mențin riscurile de credit la un nivel ridicat.”, notează analiștii Euler Hermes.

Nu este singura companie specializată în analize de risc care atenționează asupra semnelor proaste din zona construcțiilor și imobiliarelor.  Coface, de exemplu, a lansat de mai multă vreme astfel de studii.

De altfel, după cum a mai arătat Capital, economistul Iancu Guda, care este președinte al Asociației Analiștilor Bancari(AAFBR), dar și director al Coface, a explicat, cu argumente, de ce piața imobiliară este umflată și se așteaptă o cădere substanțială a prețurilor.