Chelsea Londra a câștigat titlul de campioană a Angliei în ediția recent încheiată, 2016-2017. Pentru această reușită, fotbaliștii din lotul antrenat de Antonio Conte vor primi de la managementul clubului prime totale de 5 milioane de lire sterline, după cum informează mirror.co.uk.

Burnley a terminat sezonul pe locul 17, care îi asigură supraviețuirea în primul eșalon fotbalistic. Pentru că au evitat retrogradarea, jucătorii vor încasa bonusuri totale de 8,5 milioane de lire sterline, potrivit dailymail.co.uk.

E de mirare că locul 17 pare să fie mai prețios decât locul 1? La prima impresie, da. Numai că datele business-ului ar putea spulbera această mirare.

Site-ul Premier League ne spune care au fost plățile totale efectuate către cluburi în ediția 2015-2016. Observăm că ultima clasată, Aston Villa, a încasat peste 66 milioane de lire sterline. Campioana Leicester a primit 93,2 milioane de lire sterline, iar echipa de pe locul 2, Arsenal – 100,9 milioane. Sumele depind, printre altele, și de încasările din drepturile TV și probabil în prima parte a campionatului, cel puțin, Leicester nu a făcut audiențe mari, pentru că nu se aștepta nimeni să câștige titlul.

 

Premier League nu a publicat încă bonusurile pentru ediția 2016-2017. Dar presa a început să vehiculeze cifre. Conform paginii de Facebook Sports Business Academy, campioana Chelsea are 153,2 milioane de lire sterline, ocupanta locului 2, Tottenham Hotspur – 148,5 milioane de lire sterline, iar ultima clasată, Sunderland, primește 99,9 milioane de lire sterline.

Ce observăm de aici? Dacă nu reușești să câștigi locul 1 și ajungi pe 2, pierzi câteva milioane de lire sterline. Dar dacă retrogradezi din prima ligă, pierzi zeci de milioane, poate chiar 100 milioane de lire sterline cât reprezintă cel mai mic bonus pentru participarea în Premier League.