Poliţiştii rutieri verifică dacă şoferii folosesc centurile de siguranţă şi scaunele speciale pentru copii. Până la sfârşitul săptămânii, în toată ţara vor avea loc astfel de verificări, în condiţiile în care studiile de specialitate au arătat că, în cazul unui accident, centura de siguranţă reduce riscul de deces cu peste 50%.

Lipsa centurii de siguranță este o contravenție și se sancționează cu o amendă și cu două puncte de penalizare, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006). În prezent, un punct-amendă este de 145 lei (el e calculat ca 10% din salariul minim brut, a cărui valoare e acum de 1.450 de lei). Cum sancțiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, rezultă că șoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei și cele două puncte de penalizare.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabilește că minorii cu o înălțime de până la 135 de centrimetri pot fi transportați într-o mașină, doar dacă sunt fixați sau prinși într-un sistem de fixare în scaun pentru copii. Șoferii care nu respectă obligațiile privind transportarea minorilor pot fi sancționați de către polițiști cu patru sau cinci puncte-amendă, adică pot primi amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte preverile legale în vigoare vor primi și trei puncte de penalizare.