Cu toate acestea, unii analiști avertizează acum investitorii să se aştepte la ceva neașteptat: o devalorizare bruscă și accentuată a yuan-ului  USDCNY, -0.15% USDCNH, + 0,00%

Bank of America Merrill Lynch Global Research avertizează într-un nou raport în privinţa faptului că vede un risc deloc de neglijat cu care guvernul Chinei va surprinde piața prin reducerea valorii monedei sale.

Pentru a ajunge la această concluzie, nu este necesară doar o evaluare dură a datelor economice a Chinei ci trebuie, de asemenea, să se ia în considerare şi un fapt de neconceput și anume că Beijingul ar putea pierde de fapt controlul asupra situației.

Povestea de până acum în acest an a economiei Chinei a fost una care reflectă în mod constant agravarea situaţiei, agravare reflectată  de datele economice și de stimulentele aparent ineficiente. În condiţiile în care exporturile sunt în scădere, economia se afla mai aproape de deflație în ianuarie, după ce indicele prețurilor de consum a scăzut la minimul ultimilor cinci ani a ratei inflației, de 0,8%.

Pârghiile tradiționale ale Beijingului de a alimenta economia par să nu mai dea rezultate.

În ciuda reducerii ratelor dobânzilor, precum și a creditării bancare care a atins în ianuarie maximul ultimilor cinci ani şi jumătate, autoritățile se luptă să tempereze situaţia. Vineri a fost dezvăluit faptul că masa monetară M2 a crescut cu doar 10,8% în luna ianuarie față de anul precedent, cea mai lenta rată de creştere de când a început să se facă această statistică, în 1998.