Consilierii generali au aprobat joi, vinieta numită Oxigen. Măsura a fost acceptată cu anumite amendamente, care au înăsprit şi mai mult reglementarea.

De pildă, maşinile sub norma de poluare Euro 2 vor fi interzise în Capitală, din 2022, iar cele Euro 3, din 2024, informează știrileprotv.ro.

O vinietă Oxigen se poate cumpăra pentru o zi, o lună, 6 luni sau pentru un an. Una de o zi costă 15 lei pentru maşinile cu normă de poluare până la euro 2. Euro 3 şi euro 4 plătesc 5 lei pe zi.

Vinieta de un an începe de la 500 de lei în cazul euro 4 şi ajunge la 1900 de lei pentru non euro.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a explicat că ea se poate cumpăra din benzinării, online sau prin sms.

Taxa va fi plătită doar dacă vreţi să circulaţi cu maşina şi nu în cazul în care o ţineţi în parcare. Nu plătesc vinieta persoanele cu dizabilităţi sau însoţitorii lor, carele de televiziune şi radio, maşinile unor instituţii, de pildă, pompieri, Mapn, SRI, STS, ANAF. Din lista acestor excepţii au fost scoase însă maşinile patriarhiei.

Astfel de maşini cu normă de poluare euro 2 nu vor putea fi mişcate din parcare din 2022. Dacă va dori să conducă, şoferul va trebui să iasă în afară Bucureştiului. Dar pentru asta trebuie să folosească platforma.

Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 7 şi 22, cu excepţia sărbătorilor legale. În afara programului circulaţi gratuit, prin toate zonele Bucureştiului, indiferent de normă de poluare.

La propunerea consilierilor ALDE anumiţi proprietari cu maşini cu motor pe gaz nu vor plăti taxa.

Consilierii USR şi PNL s-au opus şi nu au votat proiectul privind introducerea vinietei în Bucureşti.

Amenzile ajung şi la 2000 de lei. Norma de poluare este trecută în cartea de identitate a maşinii sau poate fi aflată de la Registrul Auto Roman.