Decembrie ne încântă datorită colindelor vesele, filmelor special concepute pentru Crăciun, ornamentelor colorate și strălucitoare și desigur… mâncării!

Doar pronunți cuvântul „decembrie” și deja îți apar în gând o mulțime de preparate tradiționale și dulciuri aromate, pufoase sau crocante. Cicolată caldă cu bezele topite, turtă dulce cu bombonele presărate deasupra, sarmale calde, cârnați picanți și tobă grasă, iar lista continuă.

În ciuda gustului savuros și al sațietății, anumite mâncăruri trebuie evitate deoarece conțin anumite substanțe chimice periculoase pentru starea organismului nostru. Dacă nu știi ce mâncăruri ar trebui să elimini din lista pentru Crăciun sau Anul Nou, noi ți-am pregit o listă în rândurile următoare.

Mâncăruri care trebuie eliminate din farmurie

Din fericire pentru gurmanzi, lista mâncărurilor interzise este mica și conține doar cinci produse alimentare.

Merele caramelizate

Merele caramelizate sunt produsul alimentar des întâlnit în târgurile de Crăciun din țară. Acestea se găsesc în orice anotimp în oraș, nu doar în decembrie. Deși merele sunt fructe recomandate de nutriționiști datorită conținului ridicat de vitamine și fibre, caramelul le transformă în adevărate bombe calorice. Astfel că un măr caramelizat are un aport de aproximativ 320 de calorii, 28 de grame de zahăr și 16 grame de lipide. Atât silueta, cât și dantura ne este periclitată de merele caramelizate.

Carnea de vânat

Carnea obținută de la animalele sălbatice, vânate, este considerată o delicatesă atât pentru gustul său, cât și pentru proprietățile nutritive. Totodată, vânatul are de 70 de ori mai multe calorii și de trei ori mai multă grăsime decât carnea albă comercializată. Așa că dacă nu doriți să luați forma unui glob de brad, renunțați la acest tip de carne.

Plăcinta cu nuci

O singură felie dintr-o plăcintă cu nucă are 500 de calorii, devenint un real pericol pentru cântar. Dacă dorești totuși să mănânci plăcintă de casă de Crăciun încearcă varianta cu mere.

Cartofii umpluți

Deși legumele fierte sunt recomandate pentru consum, în combinație cu smântână, cașcaval și unt pot deveni extrem de grase. Astfel că un cartof umplut conține 300 de calorii, în amestec cu carnea, garnitura delicioasă se transformă într-un dușman al abdomenului nostru.

Țuica fiartă

Alcoolul, în combinație cu mâncarea grasă, ne poate agrava starea de sănătate. Este recomadat să evităm consumul excesiv de alcool zilnic. Dacă vrei totuși să consumi băuturi alcooli în timpul anotimpul rece, încearcă un pahar de vin fiert.