“Este foarte important să ne uităm cum este utilizat cardul de asigurare în sănătate. Sunt cazuri în care el ajunge să circule în momentul când pacientul ajunge să se interneze într-un spital sau are acces cineva cu codul PIN pe cardul respectiv. În momentul în care cu toţii vom avea responsabilitatea utilizării corecte a cardului de asigurări în sănătate, ne vom da seama că banii vor ajunge pentru o perioadă mai lungă. (…) Adică, din păcate, există unele situaţii în care cardul de asigurări în sănătate, fără ştirea pacientului, circulă. În situaţii de genul ăsta evident că vom dispune de toate controalele pentru a putea evidenţia şi a recupera eventualele prejudicii”, a declarat, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate Zilei Mondiale de luptă împotriva Hepatitelor, citat de Știripesurse.ro.

De asemenea, Răzvan Vulcănescu a mai precizat că este important ca fiecare pacient să verifice cardul naţional de sănătate pentru a vedea dacă au fost raportate alte servicii decât cele de care au beneficiat. Verificarea se poate face la medicul de familie sau de pe un calculator personal.

“În momentul de faţă poate avea oricine acces la dosarele electronice. Acolo se vede de ce servicii a beneficiat. Există posibilitatea ca la nivelul spitalului, care au obligaţia să-ţi furnizeze serviciile prestate. (…) Ţine de fiecare dintre noi să ne asigurăm că beneficiem de serviciile de care avem nevoie, să verificăm că nu au fost raportate în numele nostru alte servicii decât acele de care am beneficiat şi atunci vom ajunge să putem să cheltuim mult mai eficient banii. (…) Pacienţii pot verifica acest card la medicul de familie, dar şi singuri acasă de pe un calculator în momentul când au codul”, a mai precizat preşedintele CNAS.