Potrivit Reuters, haosul continuă în Orientul Mijlociu. În cursul zilei de vineri, Israelul a lansat atacuri aeriene extinse și bombardamente de la sol, împotriva unei rețele de tuneluri subterane din Gaza.

Mișcarea făcută de israel vine pe fondul atacurilor persistente cu rachete asupra orașelor israeliene. În ceea ce privește bilanțul total deceselor, în cursul zilei de vineri, acesta a ajuns la 127, dintre care 119 palestinieni și 8 israelieni, printre care femei și copii.

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a oferit o serie de declarații în acest sens. Mai exact, acesta a declarat că 160 de avioane, precum și unități de artilerie și blindate, au participat la ceea ce el a numit cea mai mare operațiune împotriva unei ținte specifice de când au început luptele.

„Ceea ce vizam este un sistem elaborat de tuneluri care se întinde sub Gaza, în cea mai mare parte în zona de nord, dar nu numai, și este o rețea pe care agenții Hamas o folosesc pentru a se deplasa, pentru a se ascunde”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.

Totodată, el a mai subliniat faptul că în timp ce forțele terestre au participat la ofensiva de 40 de minute, înainte de zori, niciun soldat nu a trecut în Fâșia Gaza, adăugând că o evaluare finală a rezultatului operațiunii era în așteptare.

Peste 100 de morți și peste 800 de răniți

Bilanțul victimelor este într-o continuă creștere. Oficialii sanitari din Gaza au declarat că o femeie și cei trei copii ai ei au fost uciși în timpul operațiunii israeliene și că trupurile lor au fost recuperate dintre dărâmăturile casei.

Totodată, cel puțin 119 persoane au fost ucise în Gaza, inclusiv 31 de copii și 19 femei și alți 830 răniți, transmit oficialii medicali palestinieni. Numărul morților în Israel a ajuns la opt, după ce un soldat care patrula la granița cu Gaza a fost ucis.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut și el mai multe declarații în contextul situației dezastruoase. Acesta susține că actuala campania „va dura mai mult”.

De cealaltă parte, oficialii israelieni au declarat că Hamas, cel mai puternic grup militant din Gaza, trebuie să primească o lovitură puternică, înainte de orice încetare a focului.

De menționat este faptul că, violențele continuă de patru zile. Sinagogile au fost atacate și au izbucnit lupte de stradă în mai multe orașe, determinându-l pe președintele Israelului să avertizeze asupra unui război civil.

În ceea ce privește numărul militanților uciși în atacurile israeliene, conform ultimelor informații, acesta a ajuns la aproximativ 90. Tootdată, oificialii au precizat că până în prezent au fost lansate aproximativ 1.800 de rachete asupra Israelului, dintre care 430 nu au ajuns în apropierea teritoriilor israeliene.