Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale au fost nevoiți să-și caute adăpost în capsulele de coborâre. Evacuarea lor nu a fost cauzată de vreun eveniment meteorologic spațial imprevizibil sau de milioanele de rămășițe ale obiectelor spațiale existente și ale lansatoarelor de rachete rămase aici de la începutul Erei Spațiale.

Amenințare pentru miile de sateliți funcționali

Viețile astronauților au fost periclitate, temporar, de un nor de deșeuri spațiale, generat de testul rușilor. Nu la fel de temporară este însă amenințarea pe care o vor reprezenta deșeurile spațiale pentru miile de sateliți funcționali care formează coloana vertebrală a economiilor și societăților moderne, scrie TheNextWeb.com.

Timp de zeci de ani, marile națiuni ajunse în spațiu au testat diverse arme care pot distruge obiecte spațiale și care ar putea lansa atacuri, din spațiu, pe Pământ.

Testul Rusiei a trimis o undă de șoc în întreaga lume

Cel mai recent test cu arme cinetice a creat nu doar deșeuri în spațiu, ci a trimis o undă de șoc în întreaga lume. Aceste deșeuri rătăcite și necontrolate călătoresc mai repede decât un glonț și pot dezactiva sau chiar distruge cu ușurință sateliții de care depindem pentru activități de bază. Sateliții facilitează, printre altele, tranzacțiile bancare, gestionarea terenurilor și oceanelor, operațiunile de căutare și salvare, dar și monitorizarea vremii.

Catalogând acțiunea Rusiei „imprudentă și iresponsabilă”, Statele Unite au emis o declarație în care anunță că deșeurile create de cel mai recent test de arme în spațiu vor amenința „obiectele spațiale vitale pentru securitatea, interesele economice și științifice ale tuturor națiunilor, în deceniile următoare”.

NATO: Un act nesăbuit!

Mai mult, secretarul general al NATO a afirmat că acest „act nesăbuit” va reprezenta o amenințare pentru activitățile civile și „capacitățile spațiale necesare infrastructurii de bază de pe Pământ, cum ar fi comunicațiile, navigația sau avertizarea timpurie privind lansarea rachetelor”.

Temerile unor organizații sunt însă că și alte țări se vor simți încurajate să urmeze exemplul Rusiei și să efectueze teste similare ale armelor în spațiu, exacerbând tensiunile geopolitice și accelerând cursa înarmărilor în spațiu.

Activitățile spațiale sunt supuse unor legi și reglementări extinse

Activitățile spațiale sunt supuse unor legi și reglementări extinse. În 1958, s-a convenit pe plan internațional că toate națiunile au un „interes comun” în spațiul cosmic și că spațiul trebuie folosit în „scopuri pașnice”. Tratatul privind spațiul cosmic, din 1967, unul dintre cele mai acceptate instrumente internaționale, obligă guvernele să desfășoare activități spațiale „în beneficiul și în interesele tuturor țărilor”, ținând seama de activitățile spațiale ale altor națiuni.

Tratatul privind spațiul cosmic a interzis armele de distrugere în masă pe orbită și spațiul cosmic, dar nu interzice armele convenționale pe orbită. Acesta a fost ratificat de 98 de țări, inclusiv de Rusia și Statele Unite și China, fiind semnat de alte 27 de țări.