Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Rusia pregătește o lovitură de stat în Ucraina, în care ar fi implicați și anumiți oficiali din Ucraina.

„Rusia pregăteşte o lovitură de stat în Ucraina pentru 1 sau 2 decembrie şi încearcă să-l implice pe oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov”, a declarat Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă.

Răspunsul Rusiei la aceste acuzații

După ce aceste acuze au apărut în spațiul public, Rusia a oferit un răspuns oficial în care totul a fost negat.

„Rusia nu are niciun fel de planuri de a se implica. Rusia în genere nu se ocupă niciodată cu aşa ceva”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu poţi lupta împotriva poporului tău şi a preşedintelui ales”

În ciuda negațiilor Rusiei, președintele Ucrainei susține că serviciile secrete ucrainene au obținut înregistrări audio care susțin acuzațiile sale.

„Serviciile secrete ucrainene dispun de informaţii şi chiar de înregistrări audio în care reprezentanţi ai Ucrainei discută cu reprezentanţi ai Rusiei despre participarea lui Rinat Ahmetov la o lovitură de stat în Ucraina şi că va fi nevoie de un miliard de dolari pentru aceasta.

Rinat Ahmetov ar fi dispus să se implice în problema schimbării preşedintelui în exerciţiu.

Cred că este o operaţiune în care el este atras. Este de fapt atras într-un război împotriva statului ucrainean. Din păcate, aceasta ar putea fi marea lui greşeală. Pentru că nu poţi lupta împotriva poporului tău şi a preşedintelui ales de poporul Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski.

Potrivit Lb.ua, preşedintele ucrainean nu are informaţii exacte dacă Rinat Ahmetov conștientizează situația actuală. Din dorința de a clarifica această problemă, Volodimir Zelenski l-a invitat pe Rinat Ahmetov la biroul prezidenţial.

De asemena, acesta a adăugat că nu crede că o tentativă de lovitură de stat în Ucraina ar putea avea succes sau că Rinat Ahmetov va deveni un dușman al propriului popor.

„Eu nu sunt (Viktor) Ianukovici, nu am de gând să fug. Şi nici (Petro) Poroşenko, deci nu mă voi urca pe buldozer. Îi voi aştepta pe toţi cei care vor să vină la sediul din Bankovaia (biroul prezidenţial). Voi lucra ca de obicei. Cred că anturajul îl atrage (pe Ahmetov) în acest război”, a spus Volodimir Zelenski.

Rusia trimite „semnale periculoase Ucrainei”

Vineri, preşedintele ucrainean le-a transmis cetățenilor să rămână calmi deoarece ţara este „pe deplin pregătită” pentru un posibil atac militar al armatei rusești. În ciuda acestui fapt, Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia trimite „semnale periculoase Ucrainei.”

„Noi credem că o retorică foarte periculoasă provine din Rusia, care acuză Kievul că subminează procesul de pace cu separatiştii proruşi în estul ţării. Este semnalul că o escaladare este posibilă”, a explicat Volodimir Zelenski.