Cursul de schimb și dobânda ROBOR sunt doar instrumente, nu un scop în sine, iar “forțarea” lor, prin lege, ar face mai mult rău stabilității economiei și dezvoltării pe termen lung. Este concluzia principală a unui material publicat astăzi de Cezar Boțel, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Boțel face trimitere directă la inițiativele guvernului în cee ace privește introducerea unui curs de schimb fix, pe modelul Bulgariei, sau a controlului dobânzilor prin aplicare taxei pe lăcomie. În opinia sa, fără o politică fiscal stabilă și predictibilă și fără o independență a politicii monetare, economia va avea mult de suferit.

“O politică monetară independentă sprijinită de un curs suficient de flexibil pentru a atenua șocurile externe, măsuri macro-prudențiale proactive, o politică fiscală prudentă și consecventă care să echilibreze bugetul pe ansamblul ciclului economic sunt în măsură să asigure stabilitatea prețurilor și cea financiară precum și consolidarea creșterii economice. Iar ritmul creșterii sustenabile pe termen lung (cea a PIB potențial) nu va putea fi ridicat decât prin promovarea fermă a reformelor structurale repetat amânate până în prezent. Cursul de schimb, ca și rata dobânzii, sunt doar instrumente, nu scopuri în sine. Stabilitatea lor nu asigură și, în cazul în care este impusă arbitrar, chiar împiedică, realizarea stabilităților-obiectiv: a prețurilor, financiară, a creșterii economice.”, concluzionează economistul.

 

Materialul integral, cu explicațiile și demonstrațiile economice poate fi citit aici.