Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a dat asigurări, marți seară, la Antena 3, că toate pensiile vor fi plătite până pe 15 ianuarie.

„Am făcut un pas înainte de a veni acest val – gândiți-vă că dacă nu era implementat pachetul social propus de PSD în coaliția actuala politică tragedia ar fi fost cu mult mai mare. Cei care au 800 de lei pensie vor avea 1.000 de lei, acum în ianuarie.

S-a majorat valoarea punctul de pensie începând cu luna ianuarie și deja se plătesc pensiile și pe 15 ianuarie vom încheia calendarul. Alocațiile s-au majorat și ele pe luna ianuarie, dar ele se plătesc în februarie pentru luna ianuarie. Și, bine înțeles, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități, dar și acel ajutor financiar pentru cei de la baza de jos din punct de vedere financiar, al plăților, al sistemului public de pensii.

Acel prag de 1.600 de lei nu a fost ales în mod întâmplător – reprezenta în luna noiembrie-decembrie, când noi negociam programul de guvernare comun al actualei coaliții politice, nivelul pensii medii în România”, a spus Marius Budăi, la Sinteza Zilei.

Peste 2 milioane de pensionari își primesc în prezent pensiile pe card

Numărul pensionarilor care aleg să își primească pensia pe card este într-o continuă creștere. Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii, peste 2 milioane de pensionari își primesc în prezent pensiile pe card.

De menționat este faptul că statul economisește destul de mult în momentul în care virează banii prin bănci și nu prin poștă. Astfel, în ultimul an, doar aproape 80.000 de pensionari au mărit numărul celor care primesc drepturile pe card, ceea de înseamnă sub 2% din totalul pensionarilor din sistem, de 4,87 milioane de persoane.

În total, datele centralizate arată că numărul pensionarilor plătiți prin instituțiile bancare a ajuns, în august 2021, la 2,37 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 46,15% din totalul beneficiarilor. Aceștia au încasat în total pensii cumulate în valoare de 4,55 miliarde de lei.

Ca și un rezumat, numărul și ponderea pensionarilor, precum și sumele primite sunt în creștere față de anii precedenți, dar majorările nu sunt abrupte. Mai exact, conform datelor CNPP, în august 2020, numărul beneficiarilor era de 2,29 milioane, respectiv 44,18% din total, iar valoarea pensiilor era sub pragul de 4 miliarde delei, respectiv 3,84 milioane de lei.

Anterior însă în anul 2019, numărul acestora era cu aproximativ 60.000 mai mic, respectiv de 2,23 milioane de pensionari (42,59%), iar valoarea adunată a pensiilor trimise pe card era cu 1,3 miliarde de lei mai mică decât în luna august 2021, respectiv 3,2 miliarde de lei.