"Reluăm cererea noastră şi propunem şi azi eliminarea codului PIN la utilizarea cardului de sănătate. Sunt mulţi pensionari care folosesc aceste carduri şi nu se descurcă cu codul PIN. De asemenea, în cazul unui accident grav, de exemplu, nu poate fi folosit cardul de sănătate al unei persoane, pentru că nu se cunoaşte codul PIN", a declarat miercuri Costel Stanciu, preşedintele APC, prezent la iniţierea de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a campaniei de informare publică 'Fii un pacient activ", cu privire la drepturile consumatorilor de servicii medicale.

Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a precizat că această campanie vizează farmaciile, clinicile, cabinetele private şi spitalele de stat şi are ca scop conştientizarea pacienţilor cu privire la faptul că au dreptul la informaţie medicală adecvată pentru a beneficia în cunoştinţă de cauză de serviciile medicale la care apelează.

"Controalele noastre au vizat farmaciile, clinicile şi cabinetele private. Am constatat că lista de preţuri era ambiguă, servicii cu preţuri ascunse, pacienţilor li se spunea că sunt trataţi gratuit la anumite servicii, iar apoi erau puşi să plătească. În urma controalelor efectuate în farmacii, am găsit suplimente alimentare inscripţionate incorect, chiar cu termenul de valabilitate expirat. În octombrie am dat amenzi de 593.000 lei în farmacii, pentru nereguli în comercializarea medicamentelor, iar în luna iunie am aplicat amenzi de 613.000 lei, pentru comercializarea necorespunzătoare a suplimentelor alimentare", a spus Dunca.

Secretarul de stat a precizat că are în proiect încheierea unui protocol cu CNA privind spoturile publicitate la medicamente.

"O să facem un protocol cu CNA să le spunem ce ar trebui să includă spoturile de reclamă pe medicamente şi suplimente alimentare, care se dau la televizor", a arătat preşedintele ANPC.AGERPRES