Multe companii internaţionale de asigurări au înregistrat profituri mai mici decåt anul trecut sau chiar pierderi, o parte fiind generate de criza creditelor subprime din SUA

Marii asigurători au înregistrat pierderi sau reduceri ale profiturilor în primele şase luni ale acestui an. Rezultatele negative sau performanţele mai slabe au legătură cu criza creditelor subprime de pe piaţa americană sau cu evoluţia burselor. Totuşi, rezultatele anunţate de asigurătorii europeni în primul semestru arată că afacerilor lor au rămas relativ robuste, în pofida expunerii la performanţa pieţelor de capital, au considerat analiştii Moody’s într-un comentariu pe această temă.

Asigurătorii, investitori importanţi pe pieţele mondiale, nu pot rămåne imuni la volatilitatea acestora sau la evoluţiile negative.

Liderul global AIG a raportat pierderi de 13,16 miliarde de dolari (8,34 miliarde euro) la sfårşitul primului semestru al acestui an, după ce în perioada similară din 2007 a raportat un profit de 8,4 miliarde de dolari. Înregistrarea de pierderi şi în al doilea trimestru din acest an a fost justificată de oficialii grupului american prin menţinerea condiţiilor dificile de pe piaţa imobiliară rezidenţială şi de pe cea a creditelor, dar şi prin mediul investiţional dificil.

Nu toate pierderile companiilor americane au fost generate însă de criza creditelor subprime. O altă companie americană de asigurări, The Travelers, a raportat scăderea profitului cu circa 17%, pånă la 2,34 miliarde de dolari, însă reducerea a fost cauzată în principal de despăgubirile acordate pentru catastrofe.

Criza globală a creditelor a făcut găuri şi în profiturile asigurătorilor europeni de top. Chiar dacă nu au trecut pe pierdere, Allianz, AXA şi Aegon au raportat profituri mai mici decåt cele previzionate.

Probleme mai mici pentru companiile europene

Allianz Group a raportat în primul semestru un profit net de 2,6 miliarde de euro, aproape jumătate din cel realizat în perioada similară din 2007. În plus, asigurătorul european şi-a abandonat ţintele pentru 2009, explicånd că se aşteaptă la menţinerea condiţiilor dificile. Allianz este un furnizor de servicii financiare integrate la nivel mondial: asigurări, servicii bancare, produse de investiţii, fiind prezentă în peste 70 de ţări. Scăderea profitului Allianz a fost cauzată în principal de operaţiunile bancare, grupul deţinånd Dresdner Bank, care a înregisrat pierderi de 552 de milioane de euro. Allianz negociază vånzarea Dresdner către Commerzbank. 

Grupul francez AXA a raportat o scădere a profitului cu 32%, pånă la 2,16 miliarde de euro la sfårşitul primelor şase luni. Parţial, scăderea a fost cauzată de reevaluarea unor active în urma turbulenţelor de pe pieţele financiare. Tot din cauza evoluţiilor de pe pieţele financiare, asigurătorul Generali a înregistrat un profit de 1,46 miliarde euro, în scădere cu aproape 18% faţă de primele şase luni ale anului anterior.

Compania olandeză Aegon a raportat însă în perioada analizată un profit de aproape trei ori mai scăzut în primul semestru, adică numai 429 de milioane de euro. În al doilea trimestru, Aegon a reuşit un profit de 276 de milioane de euro, cu 58% sub cel din perioada comparabilă din 2007. Compania a explicat că şi deprecierea dolarului şi a lirei britanice au avut un impact semnificativ asupra rezultatelor. În plus, Aegon a înregistrat o pierdere de 86 de milioane de euro, jumătate din pierdere fiind cauzată de ipotecile subprime. Pieţele principale pe care activează compania sunt SUA, Olanda şi Marea Britanie.

Profituri diluate şi la reasigurători

De scăderea profiturilor în prima parte a anului nu au fost feriţi nici marii reasigurători. Rezultatele provizorii ale celui mai mare reasigurător, Munich Re, arată un profit de 1,4 miliarde de euro în primul semestru al acestui an, în scădere cu circa 33% faţă de cel consemnat în aceeaşi perioadă din 2007, din cauza turbulenţelor de pe pieţele internaţionale de capital. Grupul şi-a revizuit negativ şi aşteptările referitoare la profitul pe întregul an: de la 3 – 3,4 miliarde de euro, la circa două miliarde de euro.

Grupul Munich Re este prezent în peste 50 de ţări. Operaţiunile primare de asigurare sunt concentrate în grupul Ergo, unul dintre cele mai mari din Europa.

Al doilea reasigurător din lume, Swiss Re, a raportat un profit de 1,18 miliarde franci elveţieni, din cauza înregistrării de pierderi din investiţii. Şi Hanover Re a anunţat un profit sub cel înregistrat în primul semestru din 2007. Rezultatul net al acestei companii a fost de 252,2 milioane de euro, în scădere cu aproape 14%.

«Asigurătorii pot avea investiţii legate de creditele subprime, dar pot fi expuşi la criză şi ca furnizori ai unor poliţe.»
raport Swiss Re

Piata autohtona

Cea de a treia companie de pe piaţa autohtonă, Asirom, a raportat pierderi de circa 7,4 milioane de euro la sfårşitul primului semestru al acestui an, după ce anul trecut înregistrase un profit de circa 0,6 milioane de euro. Pierderile au fost explicate de asigurător prin faptul că nu a reuşit să atingă veniturile pe care le proconizase.

Acţionarul principal al Asirom este Vienna Insurance Group, care mai deţine pachete de acţiuni la Omniasig, Omniasig Life şi urmează să intre în acţionariatul BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă. Omniasig, compania care se situează pe al doilea loc pe piaţa locală de asigurări, a raportat un profit de circa 5,4 milioane de euro la sfårşitul primelor şase luni.

Pe de altă parte, AIG Life, una dintre subsidiarele AIG pe piaţa autohtonă, a raportat un profit brut de circa şapte milioane de euro.

Pe piaţa romånească, pierderile asigurătorilor sunt generate de obicei de poliţele de asigurare auto. La sfårşitul primului semestru, primele încasate pe poliţele auto au fost de aproximativ 734 de milioane de euro, iar despăgubirile au ajuns la aproape 461 de milioane de euro. Daunele plătite reprezentau mai mult de jumătate din sumele încasate, în condiţiile în care unele poliţe au fost achitate pe întregul an.

122-18336-27asigurari35.jpg