Daca in 1999 volumul de prime brute incasate la categoria asigurari de viata era de 32 milioane USD, un an mai tarziu la acest indicator se inregistrau 49 milioane USD. Ritmul de crestere s-a mentinut aproximativ in aceleasi limite anul trecut, cand pe total piata s-au incasat 72,5 milioane USD, cu 48% mai mult decat in 2000.
In raport cu toate celelalte tipuri de asigurari, domeniul asigurarilor de viata s-a dovedit a fi anul trecut, ca si in ultimii ani de altfel, cel mai dinamic. Daca incasarile pietei asigurarilor au crescut in 2000 cu 11,5%, iar in 2001 cu circa 13%, procentajul din total al asigurarilor de viata a fost in acelasi interval de timp de 15,8%, respectiv 20,6%. „Pentru 2002, estimam ca ponderea asigurarilor de viata din total incasari va ajunge la 25%”, declara Florentina Almajanu, secretar general al UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare). Tendinta nu este specifica doar tarii noastre. In Europa, ponderea asigurarilor de viata din total este chiar mai mare, la un volum al primelor de asigurare incasate sau subscrise de ordinul miliardelor de dolari.
Cresterea ponderii asigurarilor de viata in Romania are, in opinia analistilor, cateva explicatii particulare. Ineficienta sistemului de pensii de stat si amanarea la nesfarsit a aparitiei Legii pensiilor private s-ar numara printre acestea. Pentru romani, singura alternativa de protectie financiara pe termen lung au ramas astfel produsele de asigurare tip renta viagera sau planurile de pensii ale firmelor de asigurari, acestea fiind, de altfel, cele mai bine vandute polite.
Pe de alta parte, dintre toate tipurile de asigurari, cele de viata sunt singurele produse cu capitalizare. Prin plata primelor se asigura protectia propriu-zisa a individului, existand in plus posibilitatea obtinerii unei sume de bani la expirarea contractului, ceea ce creste atractivitatea acestor produse.

Lukoil Asito vinde asigurari in familie

Nu in ultimul rand, este vorba despre o constientizare crescanda a nevoii de protectie a vietii. Polita de asigurare este singurul produs care ofera beneficiarilor despagubiri materiale cu mult peste valoarea primelor platite in caz deces sau invaliditate permanenta a asiguratului, lucru imposibil in cazul constituirii unui depozit bancar, de pilda. In ce priveste actorii de pe acest sector al asigurarilor, lider se mentine in continuare ING Nederlanden, companie care detine mai mult de jumatate din piata asigurarilor de viata. „Cele mai bine vandute produse au fost planurile de pensii si planurile financiare pentru educatia copiilor. 35% din primele incasate sunt corespunzatoare produselor unit linked si 35% produselor traditionale”, declara reprezentantii companiei.
ING Nederlanden a incasat anul trecut 1088,5 miliarde lei si a platit daune in valoare de 26 miliarde lei.
Desi nu a dat inca publicitatii o cifra oficiala a incasarilor din prime brute obtinute in 2001, Asirom continua sa ocupe pozitia a doua in topul asiguratorilor de viata, distanta fata de urmatorul clasat fiind foarte mare. „Veniturile din asigurarile de viata ale Asirom anul trecut au fost de 776 miliarde lei”, declara Gabriela Rusu, ofiterul de presa al companiei. Un lucru trebuie precizat: veniturile din asigurarile de viata nu sunt acelasi lucru cu primele brute incasate de societate, primul indicator incluzand si banii proveniti din fructificarea rezervelor matematice. Pe de alta parte, este posibil ca Asirom sa includa la capitolul asigurari de viata si pe cele de persoane, ceea ce schimba datele problemei.
Intr-o situatie speciala se afla Lukoil Asito. Compania a incasat anul trecut 130,4 miliarde lei, cu care detine o cota de piata de 6,2%. Primele de asigurare provin insa din contracte incheiate numai in interiorul grupului de firme Lukoil, grup din care face parte si firma de asigurari.    

Evolutia primelor brute incasate in perioada 1998-2002
Anul        Total incasari         Ponderea asigurarilor de viata
        (milioane USD)            (%)
1998        271,88                8,26
1999        278,00                11,87
2000        310,50                15,80
2001        351,00                20,60
2002 (prognoza)    391,00                25,00

Topul primelor 10 companii care practica asigurari de viata
     Compania            Prime brute
                    incasate
    (mld. lei)
1.     ING Nederlanden            1.088,5
2.     Asirom (estimare Capital)        340,0
3.     AIG Life            193,0
4.     Lukoil Asito            130,4
5.     Unita                75,1
6.     Sara Merkur            72,9
7.     Commercial Union        47,7
8.     Interamerican            41,1
9.     Asiban                35,5
10.     Omniasig            25,4
    Asigurari de Viata