Realizat pe baza monitorizarilor CSOP si A.C. Nielsen, studiul releva faptul ca asigurarile nu s-au bucurat nici i 1999 si nici anul trecut de campanii publicitare substantiale. Conform tarifelor – lista (fara a lua i calcul reducerile acordate), cheltuielile publicitare brute ale firmelor de asigurari i presa scrisa si TV au fost i 1999 de circa 3,5 milioane USD, iar i 2000, de 4,3 milioane USD. O crestere de doar 800.000 USD, bazata mai degraba pe contributia noilor veniti pe piata decit pe suplimentarea bugetelor companiilor existente. De altfel, nici una dintre companiile de asigurari nu s-a situat i topul primilor zece consumatori de publicitate i 2000. Procter&Gamble, de pilda, liderul acestui top, a cheltuit pe publicitatea TV 31,9 milioane USD, adica de circa sapte ori mai mult decit toate cele 72 de companii de asigurari prezente pe piata i 2000.
Mesajul publicitar al asiguratorilor este idreptat, i cele mai dese cazuri, catre promovarea imaginii corporative si, i plan secund, catre produse. Explicatia e simpla. Produsele de asigurari sunt prea complexe ca sa poata fi explicate pe un spatiu mic sau itr-un clip publicitar de citeva secunde. Pe de alta parte, ele pot fi promovate mai bine si mai ieftin prin consultantii de asigurari.
Repartitia pe luni a cheltuielilor publicitare scoate i evidenta faptul ca decembrie este perioada i care companiile consuma o mare parte din bugetele alocate promovarii i mass-media (circa 35-38 % din cheltuielile pe total piata). Este luna i care pe piata asigurarilor demareaza campaniile RCA (raspundere civila auto). De succesul acestora depinde i mare masura realizarea planurilor de icasari ale majoritatii companiilor de pe piata, stiut fiind faptul ca i portofoliul acestora, asigurarile auto au o pondere de peste 50%.
Perioada i care asiguratorii investesc cel mai putin i publicitate este vara. in iulie si august 2000, de pilda, pe total piata cheltuielile cu publicitatea au fost de circa o suta de mii de dolari. Daca punem la socoteala si reducerile, acestea au fost ca si inexistente.
Dupa marimea bugetelor de publicitate alocate si concurenta i crestere de pe piata, anul acesta se anunta totusi mai generos i privinta investitiilor media ale companiilor de asigurari. Argumentele tin de campaniile Nederlanden si Allianz L?iriac Asigurari, prima i legatura cu schimbarea numelui, iar cea de-a doua cu lansarea politelor de asiguraride viata. Vom putea vorbi isa cu adevarat de aportul asiguratorilor la piata publicitatii abia dupa aparitia primelor fonduri private de pensii.