Potrivit unei evaluări a sectorului de asigurări din România, la care au participat 13 societăţi de asigurare (reprezentând peste 80% din piaţa de asigurări), unele societăţi de profil trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii, în condiţiile în care deficitul de capital agregat este de 1,6 miliarde de lei şi este concentrat la patru societăţi, anunţa în iulie Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cele patru societăţi de asigurări cu deficit de capital agregat sunt Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins şi EximAsig.

Astfel, societăţile de asigurare participante au transmis ASF, până la data de 4 august 2015, planuri de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate în cadrul exerciţiului.

Societăţile Astra şi Carpatica, aflându-se în procedură de redresare financiară, vor continua să îndeplinească măsurile stabilite în cadrul planurilor de redresare asumate de fiecare societate în parte. 'Cu toate acestea, societatea Carpatica a propus ASF un set de măsuri suplimentare, care a fost aprobat de către Consiliul Autorităţii, şi care completează planul de redresare iniţial. Printre acestea se numără: vărsarea, până la 31 august 2015, a capitalului subscris de către acţionari, în valoare de 2,5 milioane de lei; încasarea părţilor sociale cesionate de către Carpatica către acţionari, în sumă de 2,7 milioane lei, începând cu luna septembrie a acestui an; atragerea unui împrumut subordonat în sumă de cel puţin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel încât, până la data de 15 decembrie 2015, să poată fi încheiată tranzacţia cu acesta', se menţionează în comunicat.

Potrivit ASF, pentru zece societăţi, respectiv EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Ţiriac, Axa, Generali, NN Asigurări de ViaŢă, Omniasig, Uniqua Asigurări şi PAID – Consiliul ASF a aprobat planurile de măsuri trimise de acestea 'deoarece din analiza efectuată a rezultat că sunt conforme cu necesităţile de ajustare în urma exerciţiului BSR'.

Astfel, EximAsig îşi va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei până la data de 15 octombrie 2015. Totodată, societatea Groupama îndeplineşte marja de solvabilitate începând cu luna iulie 2014. Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevăzută pentru luna august 2015, în sumă de 110 milioane lei. În cazul societăţilor Allianz-Ţiriac, Axa, Generali, NN Asigurări de Viaţă, Omniasig, Uniqa Asigurări şi PAID recomandările auditorilor au fost preluate în planurile de măsuri, o parte dintre ele fiind deja implementate. 'Altele sunt în curs de implementare şi vor fi urmărite ca atare de către ASF', se mai spune în comunicat.

'În cazul societăţii Euroins, planul de măsuri prezentat pe data de 4 august 2015 nu a răspuns în întregime necesităţilor de ajustare rezultate din exerciţiul BSR. Planul de măsuri prezentat iniţial prevede ca aspecte esenţiale ale rectificărilor, urmare a exerciţiului BSR, două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum şi un nou contract de reasigurare pentru RCA', se mai arată în comunicat.

Potrivit ASF, din analiza aspectelor menţionate a fost evidenţiat faptul că termenele propuse de societate în calendarul majorărilor de capital social depăşesc termenul de trei luni de la data publicării rezultatelor exerciţiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totală prezentată de companie în acest calendar de majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât şi a fondurilor proprii (Solvabilitate II). 'Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării', se precizează în comunicat.

SURSA: Agerpres