ASF avertizează companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză, practicând tarife exagerate

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a transmis vineri, 3 februarie 2023, un avertisment companiilor de asigurări din România, reamintindu-le să nu încerce să speculeze piața prin impunerea unor tarife exagerate la RCA întrucât nu va ezita să aplice toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români.

„Avertizăm companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză practicând tarife exagerate în detrimentul consumatorilor din piață. Dacă vom constata că vor dezavantaja asigurații, nu vom ezita să aplicăm toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor care au nevoie de polițele RCA”, a declarat, vineri, Nicu Marcu în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.

Potrivit sursei citate anterior, Ministerul de Finanțe a înaintat spre dezbatere o propunere de Hotărâre de Guvern (HG) referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință, demers realizat la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În plus, din cauza crizei asigurărilor generată de falimentul City Insurance, a fost readusă în discuție nevoia apariției unei noi societăți care să intre pe piața RCA din România.

Prețul asigurării RCA a crescut considerabil. Oamenii aleg să o achite în rate

Avertismentul lui Nicu Marcu a fost făcut în contextul în care prețul asigurării RCA a crescut considerabil în ultima perioadă. Din nefericire, există persoane care nu își permit să-și cumpere documentul care le permite să circule cu maşina pe drumurile publice.

În lipsa sa, șoferii riscă să fie sancționați cu amenzi uriaşe şi să le fie reținut certificatul de înmatriculare. Din mai 2022, preţul poliţelor RCA a crescut continuu din cauza falimentului companiei City Insurance. Asigurătorilor li s-au mărit atunci contribuţiile, iar ei au modificat constant preţurile.

Fiind conștiente de faptul că mulți români nu își permit să plătească asigurările RCA, multe firmele de asigurări au început să accepte plata în rate. Cel mai des se iau în calcul variantele cu două sau chiar patru tranşe de plăţi, însă depinde de fiecare firmă în parte. În cazul în care nu pot achita polița în rate, cer una pe o perioadă mai scurtă de timp, în speranţa unei scăderi de preţ.