Spre comparație, în 1992, oficial, China avea doar 574 de kilometri de autostradă, iar până în 2007, numărul a crescut la aproximativ 45.000 de kilometri.
Un sistem dezvoltat de autostrăzi este necesar, dar încrederea în drumuri în contextul scumpirii transportului pe cale ferată și naval (fiecare însumând circa 12% din totalul transportului de marfă la tonă) reflectă un dezechilibru care va împiedica și mai mult ținta Beijingului de o dezvoltare comprehensivă din interior.
În timp ce, teoretic, autostrăzile oferă un acces mai mare către piețele rurale la care nu se poate ajunge pe cale ferată sau naval, acestea sunt, de asemenea, cu mult mai costisitoare, în special pentru transportul pe distanțe mari.
Mai mult de atât, sectorul pentru transportul de marfă efectuat pe șosele este mai puțin integrat din punct de vedere logistic decât cel de cale ferată și naval, pentru cele mai multe dintre comenzi fiind contractați mai degrabă proprietari independenți de camioane decât companiile cu acoperire națională.
Transportul pe șosea merge bine în zonele de coastă, unde costul carburantului pentru respectivele distanțe se justifică, însă este mai puțin viabil pentru transportul de marfă de la producătorii interni către porturi de coastă aflate la distanță mare. Articol publicat cu aprobarea Stratfor. Capital este partener Stratfor în România