Unii susțin că acest lucru va face ca izbucnirea unui război să fie ceva imposibil, uitând, probabil, că, în istorie, s-au purtat războaie care păreau la fel de „imposibile”. După cum arată o analiză publicată de site-ul 19fortyfive, un război SUA-China ar transforma radical geopolitica Asiei de Est.

Cel mai grav este că un conflict între China și SUA ar putea intra în istorie ca „primul război sino-american”.

America vs. China. Cum ar putea începe un război

Taiwanul poate fi factorul declanșator al unui război China-SUA. Agresiunea continuă a Beijingului față de Taiwan, combinată cu decizia administrației Biden de a-și face mai explicite angajamentele pentru apărarea insulei, face improbabilă apariția unei surse alternative de conflict. Începerea războiului va depinde de modul în care Beijingul pune în balanță situația politică globală.

Din punct de vedere militar, lansarea unor atacuri directe împotriva mijloacelor militare americane în teatrul de operațiuni ar fi cea mai bună modalitate de a obține un câștig operațional și a provoca daune maxime americanilor, înainte ca aceștia să poată răspunde.

Cu toate acestea, China ar putea vedea un avantaj politic în a provoca o reacție a SUA, decât în ​​a ataca preventiv. În acest caz, China ar declanșa operațiuni militare împotriva Taiwanului și ar aștepta o reacție a SUA. Deoarece acest lucru ar permite americanilor să se mobilizeze, s-ar putea ca războiul să înceapă cu un atac chinez asupra forțelor americane, la sfârșitul unei serii de crize și de tensiuni care vor escalada gradual.

Cum ar răspunde aliații

În ultimii opt ani, sistemul de alianțe al SUA din Pacificul de Vest s-a întărit considerabil. Japonia a recunoscut amenințarea pe care o reprezintă China și a început procesul de remilitarizare. SUA au angajat Australia și Regatul Unit într-un acord de tehnologie și securitate, la nivel înalt, care ar confirma sprijinul militar al ambelor țări.

În plus, SUA au împins Europa să se desprindă de lanțurile de aprovizionare cu tehnologie chineză. Între timp, tensiunile dintre New Delhi și Beijing s-au agravat, pe măsură ce dependența Indiei de Rusia se apropie de o fundătură.

Cu toate acestea, gradul de sprijin al Japoniei va depinde, probabil, de modul în care va începe războiul. SUA poate miza și pe un anumit nivel de intervenție britanică și australiană. Europa (și prin Europa ne referim la Franța) va sta, probabil, pe margine, din punct de vedere militar, dar va contribui la modelarea condițiilor economice și financiare ale războiului.

Relația comercială SUA-China reprezintă un segment crucial al economiei globale, iar ruperea acestei relații ar avea costuri uriașe înainte de lansarea primei bombe. China are și ea mulți prieteni, iar Rusia și Coreea de Nord ar putea juca un rol important în cazul unui conflict.

Momentul în care lumea își ”va ține respirația”

Primul moment de acest fel va veni, probabil, când armata chineză va lansa un atac împotriva unui portavion american. Ar fi cea mai mare escaladare a tensiunilor cu Statelor Unite, cu excepția unui atac nuclear. Dacă Beijingul va decide să atace un portavion american, războiul va implica un angajament pe scară largă pentru distrugerea forțelor militare inamice.

Cea mai periculoasă formă de atac ar implica o salvă de rachete balistice, nu doar pentru că aceste rachete sunt greu de interceptat, ci și pentru că ar putea transporta focoase nucleare. Următorul moment în care lumea va îngheța, înspăimântată, va fi atunci când primele rachete americane vor lovi ținte pe China continentală, probabil la câteva ore sau chiar minute după atacul asupra portavionului SUA.

Va exista un învingător?

Greu de spus cine va câștiga, deoarece totul va depinde de cum va începe războiul. Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a realizat un raport despre o serie de jocuri de război care simulează un război sino-american asupra Taiwanului. Studiul CSIS a stabilit că rezultatul cel mai probabil ar fi o victorie a SUA, care va restabili autonomia Taiwanul-ui, dacă se ia în calcul o rezistență puternică taiwaneză, o reacție imediată a SUA, accesul Americii la bazele japoneze și un număr mare de rachete de croazieră antinavă.

Rachete vs apărare antirachetă

Cât de bine vor putea Marina SUA și Forțele Aeriene ale SUA să învingă rachetele balistice și de croazieră ale Chinei? Chinezii au multe opțiuni pentru a ataca forțele desfășurate de americani și pentru a disloca forțele SUA. Capacitatea americană de a supraviețui unui atac va depinde în parte de eficacitatea apărării împotriva rachetelor de croazieră, precum și de capacitatea de a lovi și de a distruge lansatoare în interiorul și în jurul Chinei.

Calitate vs cantitate

Forțele chineze ar putea să atingă superioritatea numerică atunci când vine vorba de nave, aeronave și submarine. Diferența (reducerea) dintre tehnologia și antrenamentul din SUA și China va fi cea care va determina cum și cât de bine pot supraviețui forțele americane în astfel de situații.