Românii încep să scape de brazii de Crăciun. Unde trebuie să îi ducă?

Au trecut Crăciunul şi Revelion şi deja mulţi români se pregătesc să-şi despodobească brazii de Crăciun.

Potrivit tradiţiei populare, bradul de Crăciun nu ar trebui să mai stea împodobit în casă după data de 7 ianuarie. Atunci este ziua în care se pomeneşte Sf. Prooroc Ioan Botezătorul în Calendarul Creştin-Ortodox.

Ce trebuie să ştie aşadar românii care vor să scape de bradul din casă? Unde trebuie să-l ducă şi cum pot chiar să obţină bani pe el?

Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), a explicat că brazii naturali trebuie duşi în apropierea platformelor de colectare. Astfel, angajaţii de la salubritate îi pot lua uşor de acolo pentru a îi preda la centrele de reciclare.

Companiile care au contracte cu unitățile administrativ-teritoriale pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor organizează, în decursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscați.

Scopul acestor inițiative este de a asigura transportul brazilor către stațiile de compostare, unde aceștia vor fi transformați în compost. Programul de colectare este anunțat de către companii pe propriile site-uri de internet sau prin intermediul anunțurilor afișate în locuri publice.

Preşedintele ANPM speră să nu mai vadă brazi aruncaţi de la etaj

Laurenţiu Alexandru Păştinaru face apel la români să nu mai lase brazii pe trotuare, spaţii de parcare sau pe spaţiile verzi. De asemenea, el sper să se renunţe şi la obiceiul practicat de unii români certaţi cu bunul-simţ, care îşi arunca brazii direct de la balcon.

„Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deşeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spaţii de parcare sau spaţii verzi.

Mai mult decât atât, trebuie renunţat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru maşinile care sunt parcate în apropierea blocurilor.

Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări.

Ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate şi să îi ducă în zonele de depozitare a deşeurilor, recuperând sacii pentru transport”, a transmis preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Unde poţi obţine 25 de lei pentru bradul de Crăciun?

Românii care vor să îşi recupereze o parte din banii plătiţi pentru brazii naturali cumpăraţi înainte de Sărbători o pot face la Leroy Merlin.

Campania retailerului de bricolaj are loc între 3 şi 31 ianuarie 2024. Oricine vine cu bradul în parcarea unui magazin Leroy Merlin va primi un voucher de cumpărături în valoare de 25 de lei.

Nu contează de unde a fost cumpărat bradul respectiv, precizează reprezentanţii retailerului.