Donald Rumsfeld si Dick Cheney. Asa s-a nascut teoria ce-i poarta numele (curba lui Laffer) si care spune ca scaderea taxelor poate aduce mai multe venituri la buget, pentru ca stimuleaza economia. Devenit ulterior sfatuitorul presedintelui american Ronald Reagan, economistul Arthur Laffer este considerat arhitectul politicilor economice care au remodelat economia americana moderna. In exclusivitate pentru CAPITAL, el a acceptat sa vorbeasca despre cota unica si sansele economiei romanesti.
Capital: Domnule profesor, teoria dumneavoastra despre beneficiile cotei unice poate fi rezumata asa: ce-i simplu si mic e frumos si benefic. Asa e?
Arthur Laffer: Da. Am facut multe studii pe aceasta tema – inclusiv in Africa – si este incredibil cat de bine reactioneaza economia la aplicarea cotei unice.
Capital: Credeti ca, intr-adevar, cota unica poate fi o „formula“ pentru un anumit tip de succes economic? Poate fi o reteta atat pentru un sistem fiscal eficient, cat si pentru dezvoltare economica a unei tari?
Arthur Laffer: Cred ca pentru ambele. Oamenilor nu le place sa faca lucruri neplacute, iar plata taxelor este una dintre ele. De aceea, lucrurile sunt foarte simple: trebuie sa faci acest lucru cat mai putin neplacut cu putinta.
Capital: Recent, Guvernul Romaniei a decis aplicarea unei cote unice de 16%. Cum credeti ca poate functiona cota unica intr-o tara in tranzitie, macinata inca de coruptie si instabilitate legislativa? Ce ar mai fi necesar pentru ca sistemul cotei unice sa aiba efecte pozitive pe termen lung?
Arthur Laffer: Sunt cateva lucruri care cred eu ca ar trebui facute. Cota unica va rezolva multe din problemele de coruptie pentru ca, aplicata la o baza larga, o cota suficient de mica face sa existe foarte putine stimulente pentru eludarea legii. In acelasi timp insa, este nevoie de un program de amnistie fiscala. Iar asta este foarte dificil. Cum rezolvi toate ilegalitatile comise in regimul fiscal anterior, atunci cand schimbi un sistem corupt cu unul simplu? Trebuie sa o iei de la zero, dar e foarte dificil.
Capital: Credeti ca amnistia fiscala este absolut necesara?
Arthur Laffer: Cred ca este foarte necesara, pentru ca altfel fiecare va cauta razbunare. Si am aici exemplul Africii de Sud, unde, intr-un context similar, a trebuit sa se traga linie si sa se porneasca de la zero, pentru ca numai asa se putea merge mai departe.
Capital: Bine, dar o astfel de masura nu ar fi dreapta. Cei care au platit taxe ani de zile ar fi incurajati sa nu mai plateasca, spunand ca nu au de ce sa fie corecti daca cei care n-au fost vor fi iertati?
Arthur Laffer: Stiu, nu e o masura dreapta, dar nu stiu cum altcumva s-ar putea face. Cand ai un sistem corupt, aproape fiecare insala, minte, fura. Asta e coruptia. Sa va dau un exemplu. Una din greselile facute de guvernul american in Irak a fost aceea ca a inlaturat toti membrii fostului guvern, uitand ca acela fusese singurul partid in Irak. Asa am dat la o parte si oameni de valoare. Aceeasi problema si in Romania: multi oamenii destepti, ambitiosi si talentati au incercat sa stea aproape de partidele la putere pentru ca era singura cale prin care puteau sa reuseasca. Daca stai sa masori fiecare lucru pe care l-au facut, niciodata nu o sa beneficiezi de talentul lor, de ceea ce stiu sa faca. Stiu, e complicat, dar cred ca de undeva trebuie inceput. Uneori, trebuie sa tragi linie, sa ierti, sa uiti, ca sa poti privi la ziua de maine, nu la cea de ieri. Este la fel ca intr-o casnicie, ca in viata de zi cu zi.
Capital: In afara de aceasta amnistie, care ar fi celelalte masuri ce ar trebui sa completeze cota unica?
Arthur Laffer: Nu prea multe. Anumite masuri de echitate sociala, de protejare a celor care vor pierde din cota unica. Ei trebuie ajutati.
Capital: Va referiti la cei saraci?
Arthur Laffer: Nu, ci la anumite profesii, afaceri care aveau avantaje in sistemul anterior de taxare si care vor suferi din aplicarea cotei unice. Trebuie sa te asiguri ca tranzitia de la un sistem vechi la cel nou nu va produce efecte negative.
Capital: Care ar fi ecuatia completa pentru o crestere economica sustenabila, intr-un sistem bazat pe cota unica?
Arthur Laffer: O cota unica scazuta – ceea ce Romania a facut deja – este un element important; iar celalalt este legarea de o moneda puternica. China foloseste dolarul, pentru ca nu are o moneda puternica. Romania, evident, isi va lega moneda de euro. Multe probleme vor fi rezolvate astfel. Apoi, ai nevoie de un sistem judiciar functional, de legi bune si reguli clare. Daca as fi in Romania, as aduce sistemul legal cat mai aproape de cel german. Germania este unul din partenerii comerciali cei mai importanti ai Romaniei si aveti tot interesul sa creati un sistem care sa le fie familiar investitorilor germani. Vor fi si investitori care vin sa insele Romania, dar asa va fi pana cand Romania va ajunge din urma alte tari.
Capital: Potrivit unor studii recente, UE consuma o mare parte din PIB (mai mult decat orice tara industrializata) pe taxe. Si, cum nu trebuie sa ne fie indiferent in cel fel de „club economic“ ne integram si ce rol vom juca acolo, intrebare este: Credeti ca problemele economiei UE sunt cauzate de un sistem fiscal ineficient?
Arthur Laffer: Nu. UE evolueaza foarte repede. Problemele sale sunt legate de incompetenta (economica) a Germaniei si Frantei. De exemplu, Elvetia nu are resurse, dar singurul lucru care o face atat de prospera este sistemul de taxare, extrem de atractiv. Ei au devenit prosperi datorita incompetentei vecinilor sai. Romania poate face la fel.
Capital: Cum?
Arthur Laffer: Germania are un sistem fiscal foarte ineficient, si acesta este unul din motivele pentru care Romania poate atrage foarte multi investitori germani, cu conditia sa aiba un sistem fiscal bine pus la punct. Avantajele economice ale Germaniei sunt estompate de dezavantajele unui sistem bazat pe un stat prea puternic, pe sindicate puternice. Voi nu aveti astfel de probleme in Romania.
Capital: Da, da avem alte probleme, mult mai grave.
Arthur Laffer: Este adevarat. Coruptia este doar una dintre ele. Dar le puteti rezolva. Germania, in schimb, nu-si poate schimba sindicatele.
Capital: Credeti ca prin cota unica vor creste sensibil veniturile bugetare? Cand ar trebui sa vedem primele rezultate la nivelul economiei ?
Arthur Laffer: Efectele cotei unice sunt imediate asupra valorii activelor (n.red. actiuni, obligatiuni), dar in privinta cresterii economice, efectele cresc exponential in timp.
Capital: Care este lectia cea mai dura pe care ati invatat-o in materie de taxe?
Arthur Laffer: Daca ii taxezi pe cei care muncesc si-i platesti pe cei care nu muncesc, nu fii surprins daca multi vor soma. Ideea e sa colectezi taxe in modul cel mai putin daunator si sa le cheltuiesti in modul cel mai benefic. Daca vrei, cea mai importanta lectie este sa nu platesti oameni care nu muncesc si nu-i taxezi pe altii pentru ca muncesc.

Carte de vizita

• Numele lui Arhtur Laffer este strans legat de succesul economic al SUA din ultimii 20 de ani. Are o carte de vizita impresionanta si mult umor. In gluma, la ultima sa conferinta, o doamna i-a marturisit ca este „cel mai «uman» economist“ pe care l-a intalnit, referindu-se la capacitatea sa de a traduce si explica simplu cele mai complicate teorii economice.
• A devenit celebru desenand, la propriu, si sustinand apoi teroria potrivit careia taxele mici stimuleaza productivitatea si economia. A facut parte dintr-un grup select de specialisti care au influentat legislatia economica adoptata de Congresul american in ultimii 12 ani. A fost membru in Consiliul Economic al administratiei Ronald Reagan si consilierul sau in cele doua mandate. A fost consultantul a doi ministrii de finante – William Simon si George Shultz – si al ministrului apararii nationale, Donald Rumsfled. A incercat sa intre in politica, dar nu a reusit. Ca urmare, si-a deschis propria firma de consultanta, disparand pentru un timp din atentia publicului. Recent, si-a facut din nou auzita vocea in legatura cu situatia economica a SUA si disputata reforma a sistemului de asigurari sociale propusa de presedintele George W. Bush, ai carui specialisti se consulta, o data pe trimestru, cu Arthur Laffer. Asemeni presedintelui SUA, a studiat la Yale, obtinand ulterior un MBA si un doctorat in economie la Stanford University.