Vrei să ştii ce se discută la o întâlnire de afaceri atunci când ai ieşit din sală pentru câteva minute? Lasă pe birou bricheta cu cameră sau pixul spion!

Deşi par desprinse din filmele cu James Bond, aceste gadgeturi de spionaj au pătruns deja în cotidian. Magazine specializate oferă oricui vrea să se transforme într-un „Agent 007“ astfel de produse, de la ochelari de soare cu micro­cameră, până la videocamere care pot fi ascunse chiar şi într-un ceas de mână.

 „Cei mai mulţi clienţi ai noştri sunt antreprenori care doresc să îşi verifice fie partenerii de afaceri, fie familia. Aceştia ne-au solicitat, în principal, microfonul GSM, cu ajutorul căruia poţi afla tot ce s-a întâmplat în lipsa ta în locuinţă sau la birou. La mare căutare este şi pixul spion, care are încorporată o minicameră“, spune Ionuţ Costea, din Brăila, patronul magazinului online spionaj.com. Acesta susţine că a primit comenzi şi de la detectivi particulari, dar şi de la companii media. A început afacerea de familie în urmă cu şapte luni, comenzile primindu-se atât online, cât şi telefonic. Însă în comerţul electronic are ştate vechi, de aproximativ zece ani, dezvoltând mai multe platforme electronice. „Produsele spy le achiziţionez online din Germania, Japonia şi China. Avem circa 100 de clienţi pe lună şi vânzări, în medie, de 7.000 de euro“, afirmă Costea.

Concurenţa a înjumătăţit preţurile

181-39888-38_site1_42.jpgFunnybox este un alt magazin virtual, deschis în martie 2008, pentru amatorii de gadgeturi şi cadouri mai speciale faţă de cele care se găsesc pe piaţă. „Secţiunea spy a fost una din ţintele principale, deoarece era un segment de piaţă slab acoperit, dar cu ofertă mare şi variată. În plus, ne-am bazat pe dorinţa crescândă a românilor de a afla ce se întâmplă în lipsa lor de acasă cu cei mici sau cu proprietatea lor“, explică Dragoş Pantazescu, managerul firmei Novicio Tech Division Bucureşti, proprietarul Funnybox.

Pantazescu spune că vânzările pe acest segment se ridică la peste 15.000 de euro/an, acesta fiind doar o secţiune complementară a activităţii de bază, şi că printre clienţi se numără penitenciare, dar şi societăţi de pază şi protecţie. Cele mai căutate sunt camerele wireless mascate în obiecte casnice sau de uz curent (ceasuri de masă sau de perete, nasturi, cravate etc.), cu înregistrare pe card magnetic. Firma are agenţi de vânzări în Focşani, Oradea şi Piteşti.

181-39889-38_site2_42.jpg„Concurenţa este mare în domeniul articolelor spy, pe piaţă existând mulţi furnizori. În plus, ne concurează diverse persoane, care aduc „cu valiza“ şi vând astfel de produse, fără specificaţii tehnice, garanţii sau acte de provenienţă, prin di­ferite metode, altele decât cele legale“, spune Pantazescu. Amatorii de astfel de gadgeturi şi le pot achiziţiona şi de pe www.seku.ro. Magazinul virtual a fost deschis în urmă cu doi ani, produsele fiind aduse din China. Vânzările variază între 3.000 şi 5.000 de euro/lună, iar 90% din cumpărători sunt persoane fizice.

181-39890-38_site3_42.jpg„În ultima perioadă, au apărut multe astfel de magazine virtuale care comercializează gadgeturi spy. Cred că sunt câteva sute, dar multe au în spate persoane fizice şi nu firme. Rezultatul a fost înjumătăţirea pre­ţu­rilor“, spune George Buteică, ad­ministratorul Acerom Consulting Bucureşti. El a deschis, în primăvara acestui an, magazinul online ­olympics.bizoo.ro, specia­lizat în vânzări de sis­teme de ­ascultare.

Afacerea cu produse spy de­păşeşte anual câteva mi­li­oane de euro, dacă ţinem cont că printre clienţi se nu­mără instituţii ale statului şi firme de pază.
Dragoş Pantazescu, manager, Novicio Tech

JUCĂRII SCUMPE

MICROFONUL GSM
PREŢ: 390 LEI

181-39891-38_microfon_42.jpgFuncţionează pe principiul unui telefon mobil, cu o cartelă SIM cu număr. Odată introdusă această cartela în dispozitiv, după apelarea numărului aferent cartelei, se poate urmări de oriunde tot ce se întâmplă în jurul acestui dispozitiv, pe o rază de până la şase metri. Dispozitivul poate fi apelat de oriunde din lume şi, având un aspect banal, poate fi plasat pe mobilă, într-un ghiveci de flori sau într-o geantă.

OCHELARII CU CAMERĂ ASCUNSĂ
PREŢ: 450 LEI

181-39894-38_thickbox_42.jpgMicro video camera cu microfon ascunsă în ochelarii de soare are încorporate o baterie (funcţionează 3-4 ore) şi un microfon.

NASTURELE CU CAMERA DIGITALĂ CEA MAI MICĂ
PREŢ: 1.250 LEI

181-39892-38_nasture_42.jpgCamera digitală ascunsă, tip nasture, odată montată pe haina, poate înregistra tot ce se petrece în jur. Este cea mai mică cameră digitală color din lume, cu prindere de tip „gaură de ac“ şi are forma unui nasture. Nu are nevoie de sursă de alimentare separată. Pentru a înregistra, se conectează la player-ul MP4 din dotare.

PIXUL SPION
PREŢ: 390 LEI

181-39893-38_pix_42.jpgAre încorporat un microfon şi poate înregistra până la 5 ore tot ce se întâmplă în jur. Poate fi utilizat şi ca memory stick.