Produsele de spionat în miniatură, precum sisteme de ascultat, camere de filmat, aparate care detectează microfoane sau localizează maşini, erau până nu de mult apanajul serviciilor secrete. În ziua de azi, însă, oricine se poate dota cu astfel de echipamente, la preţuri accesibile.

Fie că vrei să îţi monitorizezi angajaţii, automobilul sau bona, fie că vrei să previi vandalismul, gama de produse disponibile pe piaţa locală include de la microfoane spion, microcamere, ceasuri spion şi până la minireportofoane, mini GPS-uri şi camere cu termoviziune.

Cei care vor să înregistreze convorbirile care se poartă în lipsa lor pot apela la un reportofon deghizat în stick de memorie. Un astfel de dispozitiv este oferit de compania Hawkel. Stick-ul se activează atunci când detectează sunete în preajma lui. Atunci când este linişte, acesta întrerupe înregistrarea, economisind astfel memorie. Raza sa de acţiune este de opt metri, iar memoria de 4 GB permite înregistrarea a 70 de ore. Autonomia este limitată la 15 ore de funcţionare şi se poate reîncărca de la orice port USB. Atunci când este conectat la calculator, stick-ul va înregistra până la umplerea memoriei. Înregistrarile audio sunt salvate în format .wav, la o calitate de 128 kbps. Pentru cei care vor şi video, există un model cu cameră care filmează la o rezoluţie de 720×480 pixeli cu 25 cadre pe secundă.

Atunci când vine vorba de camere spion, acestea pot fi deghizate într-o mulţime de produse precum: ochelari, pixuri, şepci, brelocuri, ceasuri, brăţări, detectoare de fum şi chiar sticle cu apă. 

 

iUni Spy W100 este o brăţară cu cameră spion care poate filma la rezoluţie full HD timp de trei ore, dar are şi funcţie de aparat foto. Lentila camerei este integrată în designul brăţării, fiind greu de observat. Toate înregistrările au marcată data şi ora când au fost realizate, iar atunci când brăţara este conectată la o sursă de energie poate filma până la umplerea memoriei de 32 de GB. O cameră mai discretă este cea de tip nasture. Acesta poate filma la o rezoluţie 720 x 480 pixeli, la 30 de cadre pe secundă, având o autonomie de 90 de minute.

Cei de la iUni au în portofoliu, nu doar camere spion, ci şi detectoare care pot spune dacă într-o încăpere se află dispozitive de înregistrare. iUni A102 detectează camerele şi microfoanele care transmit un semnal radio, dar şi  camerele ascunse care sunt pe fir sau cu memorie internă. Acesta foloseşte scanarea prin intermediul unui laser activ şi metoda wireless-ului pasiv. Un detector profesional de camere spion este WEGA-i. Acesta generează o serie de fascicule în infraroşu care vor indica şi cel mai mic obiectiv al unei camere spion, chiar dacă se află în funcţiune sau nu, raza de detecţie fiind de 2-10 metri.

Pentru cei care se tem că pot fi ascultaţi, aparatul Rabbler RB18 este un generator portabil de zgomot alb. El va proteja utilizatorul de microfoane, reportofoane sau alte dispozitive de ascultare. Datorită interferenţelor create de acest generator, discuţiile înregistrate nu pot fi redate. 

În ceea ce priveşte automobilele, o soluţie utilă pentru a ştii tot timpul unde se află un autoturism este GPS tracker-ul. Majoritatea aparatelor au carcasă magnetică şi, odată pornite, transmit date în timp real pe telefon. Precizia de localizare este de 10-15 metri, iar pentru că folosesc semnalul GSM nu există limită de distanţă. Cele mai multe modele includ şi microfon care înregistrează pe o rază de zece metri.

Cameră spion iUni Spy W100
Rezoluţie video: 1.920 x 1.080p, 30 cadre pe secundă
Format video: AVI
Rezoluţie foto: 2.560 x 1.440 pixeli
Format foto: JPG
Format audio: WAV
Autonomie: 3 ore de înregistrare continuă
Suportă card microSD max .32 GB
Preţ: 330 lei
Magazin: iuni.ro

 

 

Detector de camere WEGA-i
Filtru IR pentru eliminarea 
reflexiilor naturale
Puterea emisiei IR reglabilă
Carcasă din duraluminiu
Produs în Rusia
Preţ: 1.600 lei
Magazin: spionează.ro

Reportofon USB Hawkel VR-09

 

Memorie internă: 4 GB
Stocare înregistrari: 70 ore
Autonomie continuă: 15 ore
Înregistrare automată la detecţiă a sunetelor de peste 40 dB
Distanţa maximă de înregistrare: 8 metri
Preţ: 120 lei 
Magazin: spy-shop.ro

GPS Tracker ISR-T33

Carcasă magnetică 
Funcţie de microfon perimetral
Utilizează o cartelă SIM GSM
Buton SOS care trimite automat un SMS către un număr prestabilit
Preţ: 200 lei
Magazin: gnex.ro