Armata ucraineană a înregistrat o victorie importantă! S-a întâmplat chiar în Marea Neagră

Amintim că anunțul transmis de serviciului de presă al comandamentului naval al forțelor armate ucrainene a venit în contextul în care navele ruseşti efectuează de mai multe săptămâni o blocadă navală în zona respectivă.

„Ca rezultat al acţiunilor noastre intense pentru a învinge forţele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federaţiei Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanţă de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană.

Încercând să recâştige controlul asupra părţii de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost forţat să-şi schimbe tactica: a desfăşurat sisteme de rachete ‘Bal’ şi ‘Bastion’ în Crimeea şi în regiunea Herson şi a redislocat forţe suplimentare în Insula Şerpilor. Am privat Flota rusă din Marea Neagră de controlul total asupra părţii de nord-vest a acestor ape, devenită ‘o zonă gri’”, informează autoritățile ucrainene, potrivit informațiilor preluate de afp.com

Ruşi au desfăşurat sisteme de rachete modernizate, staţii de război electronic şi alte echipamente în Insula Şerpilor

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional ‘Sud’ al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, a transmis la începutul lunii că ocupanții ruşi au desfăşurat sisteme de rachete modernizate, staţii de război electronic şi alte echipamente în Insula Şerpilor.

În acest context, specialistul a spus la momentul respectiv că echipamentele ar putea asigura forţelor ruse o posibilă desantare a grupurilor de recunoaştere şi de sabotaj pe coasta Odesei sau o bombardare masivă a acesteia.

La rândul său, Ministerul britanic al Apărării a spus că intensificarea activităţii Rusiei în Insula Şerpilor capturată face posibilă blocarea coastei ucrainene şi împiedică restabilirea comerţului maritim, inclusiv exportul de cereale ucrainene. De la pierderea crucişătorului „Moskva” în aprilie, forţele ruse au instalat probabil numeroase mijloace de apărare antiaeriană pe Insula Şerpilor din vestul Mării Negre, inclusiv sisteme SA-15 şi SA-22, potrivit serviciului de informaţii militare britanic.

Totodată, serviciul de informaţii militare britanic susține că este probabil ca aceste arme să fie menite să ofere apărare antiaeriană navelor ruse care operează în zona Insulei Şerpilor.

„Grupul de aproximativ 30 de nave şi submarine ale Federaţiei Ruse continuă să blocheze navigaţia civilă”, indică Ministerul Apărării din Ucraina pe contul său din Telegram.

Chiar și așa, „ameninţarea cu rachete ruseşti dinspre mare rămâne”, a subliniat Kievul, punctând că navele ruse continuă să „blocheze navigaţia civilă”.