Delfinii răniți și morți au ajuns pe coasta Mării Negre. Ei au fost răniți sau uciși, printre altele, de sonare militare puternice, potrivit cercetătorului șef de la Parcul Natural Tuzlivski lymany din regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei. Ivan Rusev a declarat că cel puțin șase delfini au fost găsiți pe țărm în limitele parcului, transmite New York Times.

Sute de delfini, găsiți morți de la începutul războiului

Aceștia ajung și în largul coastelor Ucrainei, Bulgariei, României sau Turciei. Sute de delfini au fost găsiți morți de la începutul războiului, în februarie. Cauza nu este certă, deoarece o anchetă amănunțită este în prezent imposibilă în sudul Ucrainei, unde se duc lupte crâncene. Cu toate acestea, este evident că violența războiului se află, direct sau indirect, la originea creșterii bruște a mortalității.

„De la începutul războiului din Marea Neagră, în apropiere de Odesa, au fost găsiți sute de delfini morți”, a spus el într-o postare pe Facebook.

Atanas Rusev, șeful campaniei bulgare „Salvați delfinii”, a anunțat pe Facebook că au existat mai multe cazuri în care delfinii au eșuat în delta râului Ropotamo, care se varsă în Marea Neagră.

„Mai mulți delfini erau incapabili să navigheze și erau foarte slăbiți. Unii dintre delfini aveau arsuri provocate de explozii de bombe sau de mine. Imaginați-vă un delfin cu o arsură îndelungată … potrivit experților care i-au examinat, delfinii nu au putut mânca timp de cel puțin 10 zile. Cei care nu au fost arși, au fost grav răniți”, a declarat el, adăugând că delfinii răniți și morți au ajuns pe coastele Bulgariei, României, Turciei și Ucrainei.

Sonarele, dăunătoare pentru viața marină

Mai multe studii efectuate în trecut au confirmat că sonarele militare sunt dăunătoare pentru viața marină și multe forțe armate au adoptat măsuri de atenuare pentru a proteja animalele sălbatice.

Marina rusă controlează Marea Neagră în largul coastelor Ucrainei, iar navele ucrainene nu au acces. Înainte de război, biodiversitatea din Marea Neagră era monitorizată îndeaproape de o echipă de oameni de știință, formată din zece avioane și șase nave. La acea vreme, marea adăpostea peste 253.000 de delfini. Există temeri importante că războiul va avea un impact puternic asupra populației de delfini și a altor viețuitoare marine din zonă.