Tensiunile din perioada Războiului Rece și prezența trupelor sovietice în Germania de Est, Cehoslovacia și Polonia au făcut necesară o forță de apărare a Germaniei de Vest, arată un articol al publicației NationalInterest. Așa că Bundeswehr a devenit una dintre cele mai mari forțe armate bine echipate din lume, având douăsprezece divizii de luptă, sute de avioane de luptă în Luftwaffe (Forța Aeriană Germană) și o forță impresionantă de nave de suprafață, submarine și avioane maritime în cadrul Bundesmarine(Marina germană), potrivit National Interest.

Armata germană, tot mai incapabilă

Dar, în ultimii ani, au apărut numeroase articole care demonstrează lipsa de pregătire și de echipamente a Bundeswehr, o armată care pare tot mai incapabilă să facă față misiunilor NATO. Publicația americană face o trecere în revistă a unor platforme de arme care se confruntă cu provocări majore, în principal din cauza subfinanțării și a altor probleme.

Eurofighter Typhoon este, probabil, cel mai bun avion de luptă de generația a cincea existent la această oră. Din cele 143 de avioane comandate, în octombrie 2014 doar 42 de 109 Eurofighters erau în stare de zbor, restul neputând fi folosite din cauza pieselor de schimb. În același timp, Germania a redus la jumătate orele de zbor pentru echipajele aeriene, temându-se că fuselajul va deveni instabil.

De asemenea, un alt avion de luptă, Eurofighter Tornado are mari dificultăți. Marina și Forțele Aeriene germane au în total 357 de avioane Tornado. Ca și alte sisteme de arme germane, Tornado sunt puternic subfinanțate, iar din august 2014, doar 38 din 89 erau operaționale.

Tancul principal de luptă Leopard II nu mai e nici el ce-a fost. Germania de Vest a achiziționat în anii 70 peste 2.000 de astfel de tancuri, suficiente pentru a echipa aproape douăsprezece divizii panzer (tanc) și panzergrenadier (infanterie mecanizată). Sfârșitul Războiului Rece și scăderea bugetelor de apărare au făcut ca Germania să-și vândă aproape 90% din forța sa de tancuri. Azi, Bundeswehr mai are doar 225 de Leopard II.

În cazul puștii de asalt G36, menită să mărească puterea de foc a infanteristului german, situația e și mai complicată. În anii 90, au fost achiziționate 176.000 de puști. După ce Bundeswehr s-a implicat în Afganistan, s-a descoperit că G36 își pierdea precizia în luptă. Ministerul german al apărării tocmai a anunțat achiziționarea a 600 de puști de asalt HK417, pentru a înlocui G36, care „nu mai are niciun viitor”.

Batalionul Panzergrenadier 371 reprezintă infanteria mecanizată a Bundeswehr. Germania are nouă batalioane de Panzergrenadier – fiecare cu 900 de soldați și aproximativ 50 de vehicule de luptă de infanterie. Un nou raport dezvăluie că situația aici e mai mult decât alarmant. Batalionul a trebuit să împrumute 14.371 de echipamente din alte unități alte Bundeswehr și tot nu poate face față. Dacă o astfel de unitate a unei țări NATO are nevoie de 14.000 de echipamente, nu rămâne decât să te întrebi cât de mare este putregaiul din Bundeswehr și cum mai poate funcționa angajamentul Germaniei față de alianță, conchide publicația americană.