„Planul administraţiei Trump pentru distribuţia vaccinurilor este mult în întârziere”, a declarat Joe Biden, care va fi instalat în funcţie pe 20 ianuarie, în cursul unei declaraţii făcute la locuinţa sa din Wilmington, statul Delaware. Biden a promis că “va muta cerul și pământul” pentru a pune capăt pandemiei. Mai precis, Biden a dezvăluit că va invoca “Legea privind producția de apărare” pentru a crește producția de vaccinuri împotriva coronavirusului. Adoptată în 1950, aceasta îi conferă președintelui puterea de a obliga companiile private să producă și să distribuie provizii.

Aproximativ 2,1 milioane de persoane au primit o primă injecţie a unuia din cele două vaccinuri autorizate (Pfizer/BioNTech şi Modena), conform datelor raportate de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Numărul este departe de obiectivul dorit

Trebuie menționat că numărul este departe de obiectivul afişat de administraţia Trump, care a promis 20 de milioane de persoane vaccinate până la sfârşitul anului.

„Ne aflăm sub nivelul la care ne-am dori să fim”, a recunoscut eminentul imunolog american Anthony Fauci, consilier la Casa Albă pentru criza sanitară. El şi-a exprimat speranţa că întârzierea va fi recuperată în luna ianuarie.

„Trebuie să fim cinstiţi: săptămânile şi lunile care vor urma vor fi foarte dificile pentru ţara noastră”, a subliniat Joe Biden. „Poate cele mai dificile din toată pandemia”, a insistat acesta.

Cu câteva ore mai devreme, viitoarea sa vicepreşedintă, Kamala Harris, a primit prima din cele două doze de vaccin anti-COVID, realizat de Moderna.

„Doresc să încurajez pe toată lumea să se vaccineze”, a declarat Kamala Harris, 56 de ani. „Literalmente, este vorba despre salvarea de vieţi. Am încredere în ştiinţă şi cei care au creat şi aprobat acest vaccin sunt oameni de ştiinţă”, a adăugat aceasta.