"În această etapă vom consolida preventiv paza frontierei asigurată de poliţia de frontieră", a declarat postului de radio local BNR Nikolai Karavainov, un responsabil pentru operaţiuni în Ministerul Apărării de la Sofia.

25 de soldaţi şi vehicule blindate au fost trimise la punctele de frontieră dintre Bulgaria şi Macedonia, dar numărul militarilor ar putea creşte în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte, a spus el. Bulgaria este deocamdată scutită de afluxul de imigranţi care sosesc din Grecia în Macedonia.

"Noi estimăm că riscul unui astfel de aflux este relativ limitat, deoarece Bulgaria respectă procedurile de înregistrare, ceea ce nu este cazul în Grecia, Macedonia şi Serbia, a declarat marţi ministrul bulgar de Interne, Rumiana Bachvarova, pentru postul de televiziune Nova.

Bulgaria a găzduit de la începutul anului 15.000 de imigranţi ilegali, inclusiv sirieni veniţi din Turcia. Imigranţii reţinuţi în Bulgaria sunt plasaţi în mai multe tabere de refugiaţi înainte de a ajunge la un statut care să le permită, în cel mai bun caz, să călătorească în UE fără a se instala aici.

"Bulgaria îşi păzeşte bine frontierele sale", în timp ce imigranţii trec prea uşor prin insulele greceşti pentru a se îndrepta spre Europa de Vest via Macedonia şi Serbia, a subliniat ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, într-o intervenţie la televiziunea bTV.

Bulgaria a construit la frontiera sa cu Turcia un gard de 30 de km pe care intenţionează să-l extindă şi menţine circa 1.000 de grăniceri pentru a împiedica intrarea imigranţilor ilegali. AGERPRES