Motivul invocat: mentenanța care trebuie făcută unei noi turbine. Această situație demonstrează că Europa se va lupta, în continuare, să asigure căldura în locuințe în această iarnă, relatează Euronews.

Rusia a redus deja cantitățile de gaz natural din Europa folosite pentru a alimenta fabricile, a genera electricitate și a asigura căldura în locuințe, iar președintele Vladimir Putin a avertizat că fluxul gazelor ar putea să scadă în continuare.

De la turbină se trage

Livrările prin Nord Stream 1 au fost reduse înainte de începerea reparațiilor anuale și este de așteptat să rămână cu mult sub capacitatea maximă a conductei.

În iunie, Rusia diminuat volumul livrărilor, pe motiv că acest gazoduct nu poate funcționa normal fără o turbină aflată în reparații în Canada, care nu putea să revină în Rusia din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

De atunci, Germania și Canada s-au înțeles să trimită echipamentul necesar în Rusia dar, turbina nu a fost livrată. Președintele Vladimir Putin avertizase că gazoductul va funcționa la doar 20% din capacitatea sa, din această săptămână deoarece o nouă turbină va intra în reparații.

Liderii europeni susțin însă în continuare că Putin folosește energia ca armă politică în confruntarea sa cu Uniunea Europeană, din cauza războiului din Ucraina.

Pic cu pic, Rusia a tăiat gazul către Europa

Nici înainte de invadarea Ucrainei, Rusia nu vindea gaze pe piața spot pe termen scurt. După ce UE a impus sancțiuni băncilor și companiilor din Rusia și a început să trimită arme în Ucraina, Rusia a oprit furnizarea de gaz în șase țări și a redus livrările la încă șase.

Fluxurile către Germania, cea mai mare economie a UE, care se fac prin gazoductul Nord Stream 1, au fost reduse cu două treimi. Liderii europeni susțin că Rusia vrea să creeze incertitudine și să crească prețurile la energie.

Acum, Uniunea Europeană se luptă să umple depozitele de gaze înainte de venirea iarnii, când cererea crește și companiile de utilități își reduc rezervele pentru a asigura căldura caselor și centralele electrice în funcțiune.

Ce planuri are UE pe ultima sută de metri

Scopul UE este de a folosi mai puțin gaz acum, astfel încât să abă depozite pentru iarnă. Rezervele de gaze ale Europei sunt pline cu doar 65%, comparativ cu obiectivul de 80% până la 1 noiembrie.

Comisia Europeană a propus un nou instrument legislativ, Planul european de reducere a cererii de gaze, care vizează diminuarea folosirii gazelor în Europa cu 15%, până în primăvara viitoare, în condiţiile în care UE se confruntă cu riscul unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia.

De ce este atât de important gazul rusesc

Înainte de războiul din Ucraina, Rusia furniza aproximativ 40% din gazul natural al Europei. Gazul este folosit într-o serie de procese pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc, cum ar fi forjarea oțelului, procesul de fabricaare a sticlei și de pasteurizare a laptelui și a brânzei.

Companiile susțin că nu pot trece, peste noapte, la alte surse de energie, cum ar fi păcura sau electricitatea, pentru a produce căldură. Prețurile ridicate ale energiei amenință deja să provoace o recesiune în Europa cu o inflație record. O întrerupere completă a gazelor ar putea da o lovitură și mai dură unei economii deja în dificultate, subliniază Euronews.