Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) este organismul specializat al Adunarii Generale ONU pe probleme de comert si dezvoltare, in care sunt prezente ca membre 190 de tari.
Intre 12 si 19 februarie s-a desfasurat la Bangkok cea de-a X-a sesiune UNCTAD pe tema: „Strategii de dezvoltare intr-o lume in interdependenta crescanda; aplicarea lectiilor trecutului pentru a transforma globalizarea intr-un instrument de dezvoltare pentru toate tarile si toti oamenii”. Intrucat UNCTAD indeplineste simultan trei functii – forum interguvernamental de dezbatere in problemele comertului si dezvoltarii, cadru de cercetare si analiza in problemele comertului si dezvoltarii si furnizor de asistenta in cele doua domenii (trade & development) – vom urmari reflectarea specifica a acestor preocupari la ultima sesiune.
Secretarul general UNCTAD, Rubens Ricupero, a tinut sa sublinieze ca evenimentele nedorite petrecute la Seattle au evidentiat incapacitatea organismelor internationale de a angaja societatea civila din intreaga lume intr-o dezbatere sistematica, ordonata asupra deciziilor majore de natura economica, de genul globalizarii, care afecteaza viata oamenilor. La insuccesul reuniunii Organizatiei Mondiale a Comertului se adauga esecul negocierilor in cadrul OECD cu privire la Acordul Multilateral asupra Investitiilor. De aceea, in construirea consensului international, UNCTAD poate juca rolul unui parlament al globalizarii, unde guvernele sa dezbata caile de minimizare a consecintelor adverse ale globalizarii si de maximizare a beneficiilor pentru toti.
Cel putin in domeniul comertului international exista o similitudine de pozitii intre tarile aflate in tranzitie si tarile in curs de dezvoltare, in sensul ca ambele grupe de tari, din motive specifice, sunt preocupate de reintegrarea lor in comertul mondial in termeni onesti si echitabili.
In contextul globalizarii si liberalizarii crescande din economia mondiala – arata secretarul general ONU, Kofi Annan – este necesar a se dezvolta procese, mecanisme si politici care sa racordeze tarile in curs de dezvoltare la beneficiile globalizarii. Daca sistemul economiei mondiale nu ofera oportunitati reale pentru toti oamenii, isi pierde legitimitatea. Globalizarea implica un raport de dependenta intre securitatea economica si securitatea politica, in care tarilor in curs de dezvoltare li se cere sa-si deschida pietele, iar economiilor avansate sa aiba o crestere ridicata stabila, neinflationista, pentru a mentine sistemele comerciale si financiare globale. In consecinta, s-a subliniat necesitatea unor sisteme de monitorizare macroeconomica a politicilor economice din tarile dezvoltate, pentru a nu exporta instabilitate.
Intre documentele de cercetare si analiza prezentate in cadrul actualei sesiuni amintim in primul rand raportul secretarului general UNCTAD.
Ignorarea „crizelor tacute” este primejdioasa
Constatand cresterea somajului si a inegalitatii distribuirii castigurilor din globalizare intre tarile in curs de dezvoltare si tarile dezvoltate, raportul cere tarilor sa adopte o atitudine activa asupra globalizarii pentru a se evita pe viitor crize de genul celor din Asia de Sud-Est.
Se recomanda actualizarea reglementarilor nationale si internationale care ingradesc tendinta firmelor transnationale de a limita concurenta, care sa asigure un tratament echitabil in raporturile comerciale, facilitati pentru tarile in curs de dezvoltare si inlaturarea subventionarii produselor agricole in tarile industrializate.
Este o greseala a percepe „criza tacuta” din tarile in curs de dezvoltare ca fiind mai putin periculoasa decat cea care a zguduit recent tarile din Asia de Sud-Est. De asemenea, liberalizarea tranzactiilor financiare internationale in alte tari in curs de dezvoltare, fara reglementari prudentiale prealabile, va conduce inevitabil la noi crize. Globalizarea financiara impune existenta la nivel international a unui mecanism de protectie si interventie similar celui existand la nivel national.
Un alt studiu interesant realizat de UNCTAD impreuna cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si prezentat la actuala sesiune a abordat „Globalizarea, liberalizarea si dezvoltarea umana durabila”, studiu efectuat pe o durata de peste un an, in opt tari. Cercetarea a urmarit elaborarea unui program global pe perioada 1999-2001, care sa stabileasca obiective si sa stimuleze capacitatea tarilor in curs de dezvoltare si a celor in tranzitie de integrare in economia globala.
Brain-storming
asupra dezvoltarii
O idee originala a secretariatului general UNCTAD a fost lansarea proiectului „Cartea aspiratiilor” (Book of Aspirations), o invitatie adresata la 3.000 de oficiali din intreaga lume de a formula solutii asupra problemelor majore cu care se confrunta tarile in curs de dezvoltare: crearea de noi locuri de munca, stimularea initiativei private, cresterea veniturilor, reducerea inegalitatilor, facilitarea comertului international. Studiul va fi incheiat in cursul acestui an si va fi distribuit in intreaga lume.
Documentul final al sesiunii, „Programul de Actiune”, elaborat sub coordonarea presedintelui Consiliului UNCTAD, ambasadorul francez Philippe Petit, stabileste conditiile nationale si internationale capabile sa genereze un mediu global favorabil.
La nivel national se subliniaza importanta unei politici interne sanatoase (stabilitatea macroeconomica, asigurarea democratiei, crearea unui mediu atractiv pentru investitii straine, liberalizarea regimului comercial, politici de sprijinirea IMM, dezvoltarea serviciilor de promovare a exporturilor, transfer de tehnologii etc.).
La nivel international se recomanda:
– ameliorarea sistemului financiar international prin intarirea mecanismelor de supraveghere si prevenire a crizelor;
– solutionarea durabila a datoriei publice a tarilor in curs de dezvoltare, sporirea ajutorului pentru dezvoltare;
– modernizarea si operationalizarea sistemelor de preferinte comerciale.
Planul de actiune stipuleaza rolul UNCTAD in sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare si a tarilor in tranzitie in cresterea capacitatii lor de a formula si aplica politici, programe si masuri in domeniul investitiilor, dezvoltarii intreprinderilor si tehnologiei, si in asistarea acestor tari pentru participarea efectiva si eficienta la negocierile comerciale multilaterale.     
Programe oferite membrilor UNCTAD
Tarile membre UNCTAD, inclusiv cele in tranzitie, pot beneficia de o serie de programe de asistenta oferite gratuit cum sunt:
– „Managementul datoriei si analiza financiara” (Debt Management and Financial Analysis System), destinat structurilor administrative, institutionale si legale din tarile membre in gestionarea eficienta a datoriei publice;
– Sistem pentru reforma procedurilor vamale, „Sistem automat pentru date vamale” (Automated System for Customs Data);
– Programul punctelor de comert (Trade Point Programme), care sprijina crearea unor centre de asistenta pentru IMM in activitatea de export, astfel incat sa contribuie la reducerea costurilor serviciilor conexe exportului, inclusiv conectarea la retele globale de informatii de afaceri;
– Alte programe de asistenta si informare pe domenii: transporturi si administrarea porturilor, preturile produselor de baza si evitarea riscului de cadere a preturilor, crearea unui cadru multilateral international pentru investitii, dezvoltarea intreprinderii – promovarea capacitatii antreprenoriale in IMM, dezvoltarea resurselor umane pentru comert international. La toate aceste servicii pot avea acces si IMM-uri romanesti, fie direct, fie prin Centrul Roman de Comert Exterior.