Disputa are drept subiect intrarea în incapacitate de plată a Argentinei, în anul 2001, pentru o datorie de 95 de miliarde de dolari. După 10 ani de renegocieri şi după ce a obţinut reduceri de datorii de ordinul a 70% din partea creditorilor, Argentina a soluţionat 93% din datoria sa. În schimb, un grup de fonduri speculative a respins ofertele de restructurare făcute de autorităţile din Argentina în 2005 şi 2010. 

"Îmi face plăcere să vă anunţ că disputa care durează de 15 ani între Argentina şi fondul Elliott Management este pe cale să fie soluţionată', a declarat mediatorul Daniel Pollack. 

Potrivit acordului, Argentina va plăti Elliott Management şi altor fonduri un total de 4,653 miliarde de dolari pentru a soluţiona toate solicitările, suma reprezentând aproximativ 75% din valoarea principalului şi dobânzilor. Fondurile Elliott Management, Aurelius Capital, Davidson Kempner şi Bracebridge Capital au refuzat să participe la precedentele acorduri convenite de Argentina cu creditorii săi, în 2005 şi 2010. 

Acest acord, care va reda Argentinei accesul pe pieţele internaţionale de capital, este o victorie pentru noul preşedinte Mauricio Macri, care în perioada campaniei a promis că va soluţiona disputele cu creditorii.

AGERPRES