Alexandru Nazare: Creșterea taxei pe proprietate este în PNRR și trebuie aplicată din 2026
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, a spus că majorarea taxei pe proprietate a fost prevăzută încă de la început în PNRR și că această măsură trebuie aplicată din 1 ianuarie 2026. Potrivit lui, schimbarea va aduce mai mulți bani la buget și va corecta unele nedreptăți din sistem.
El a explicat că aceste obligații erau deja incluse în plan și că, în mod normal, toate analizele, dezbaterile publice și simulările ar fi trebuit să fie deja gata. Măsura ar fi trebuit deja adoptată, însă nu s-au făcut progrese în ultimii aproape trei ani, lucru remarcat și de Comisia Europeană.
Nazare a mai spus că, la ultimele discuții, Comisia le-a atras atenția că, dacă nu respectă aceste termene, România riscă penalități importante. El a adăugat că premierul și-a exprimat deja opinia legat de modificarea taxei pe proprietate.
„Aceste două jaloane au fost incluse în PNRR de la bun început. În mod normal, toate simulările, consultarea publică, analizele trebuiau să fie deja încheiate până astăzi. Această măsură, în mod normal, trebuia să fie fost adoptată. Pentru că aproape 3 ani de zile Comisia a văzut că n-am progresat în niciun fel.
Bineînțeles că, la ultimele discuții ne-a pus în vedere că avem cele două jaloane pe care, dacă nu le bifăm, avem penalități. Și penalitățile sunt semnificative. Premierul a explicat deja care este punctul său de vedere în privința taxării proprietății”, a spus, duminică seară, la TV.

Ministerul Finanțelor pregătește, alături de Ministerul Dezvoltării, noile reguli pentru taxa pe proprietate
Alexandru Nazare a spus că Ministerul Finanțelor lucrează împreună cu Ministerul Dezvoltării la modificarea taxei pe proprietate, iar Ministerul Dezvoltării este cel care trebuie să se ocupe direct de această problemă. El a explicat că Ministerul Finanțelor trebuie să creeze un soft care să permită aplicarea noilor reguli și că, în cadrul unui grup de lucru extins, se discută mai multe variante. Aceste scenarii ar trebui să fie gata până în septembrie.
Nazare a precizat că taxa majorată pe proprietate trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2026. A spus că vor fi folosite sistemele actuale, dar dacă se va merge pe ideea de taxare în funcție de valoarea de piață, trebuie stabilite reguli clare. Aceste decizii trebuie luate cu grijă și cu consultare, pentru că afectează toți românii.
El a mai spus că grupul de lucru se întâlnește săptămânal și că în următoarele două-trei săptămâni se va avansa cu scenariile, urmând să fie analizate și discutate inclusiv cu Comisia Europeană. Deși s-au pierdut aproape trei ani fără să se facă mari progrese, măsura trebuie totuși implementată la termen.
„Cât de mult putem… Deci vom folosi tot sistemul actual. Dacă mergem în zona de valoare de piață, în ce fel vom face? Care vor fi noile reguli? Iar aceste decizii trebuie luate cu consultare. Și trebuie luate foarte atent, pentru că vorbim totuși de impozitarea proprietății pentru toți românii și e un subiect extrem de important, unde trebuie să fim atenți.
Probabil că în următoarele 2-3 săptămâni – acest grup de lucru se întâlnește săptămânal – vom progresa cu scenariile, vom evalua care variantă ar fi, care variantă se poate implementa, având în vedere că 3 ani de zile n-am avut simulările, nu s-a lucrat, aproape că nu s-a lucrat deloc la acest jalon. O să discutăm și cu Comisia și o să luăm o decizie, dar această măsură trebuie implementată de la 1 ianuarie.”
Alexandru Nazare: În România, impozitul pe proprietate este prea mic. Creșterea este inevitabilă
Nazare a recunoscut că taxele vor crește, nu vor scădea. A explicat că scopul este și să fie corectate situațiile în care taxele sunt foarte mici comparativ cu alte zone. În general, spune el, taxele pe proprietate sunt mici în România.
Ministrul a adăugat că este important ca sistemul de calcul, dezvoltat împreună cu Banca Mondială, să funcționeze corect, fără erori. A spus că în august ar trebui să existe o imagine mai clară asupra situației, dar până atunci nu poate da detalii, pentru că informațiile nu sunt încă finalizate.
„În general este mică (taxa pe proprietate – n.r.). Dar trebuie să fim foarte atenți ca modelul statistic care a fost lucrat cu Banca Mondială să fie un model statistic care să opereze corect. Să nu avem anomalii, să nu fie probleme în implementare. Și în momentul când o să avem acest diagnostic, deci probabil că în următoarele… în lunii august vom avea acest diagnostic, atunci o să vă pot spune, nu vreau să mă antepronunț, pentru că încă nu sunt datele puse cap la cap. Le vom avea, o să discutăm punctual.”