Călin Georgescu, făcut praf de un fost director SIE

Întrebat cum vede România sub președinția sa, acesta a spus că Georgescu ar veni cu un „hocus-pocus” și ar susține că poate rezolva toate problemele. În plus, ar impune și ce anume trebuie rezolvat, ceea ce, spune el, pare o abordare aproape bolnăvicioasă.

„Mie mi se pare că asistăm la o chestiune formidabilă. Adică omul acesta vine cu un hocus-pocus peste noapte sau într-o dimineață și ne spune că le poate rezolva pe toate. Și ne mai spune ce trebuie rezolvat, ceea ce este categoric, așa că trebuie rezolvat, nu stabilește nici măcar o ordine.

Pentru că într-o lume în care se vorbește de economie, de pensii, de armată, de apărare, de toate acelea, trebuie să stabilești o ordine pornind de la mijloacele pe care le ai, care le poți produce pentru a susține chestiunile acestea, el le rezolvă pe toate așa concomitent încât te stupefiază. Mie mi se pare că această chestiune ține de o boală. Cum poți să rostești așa ceva cu atâta nonșalanță?”, a declarat el într-un interviu pentru Adevărul.

Cât despre impactul unei eventuale alegeri a lui Călin Georgescu asupra economiei României, fostul director SIE a făcut referire la relaxarea financiară ce ar trebui realizată. Însă a subliniat că, dacă s-ar implementa o astfel de relaxare fiscală, ai „arunca țara în aer”, având în vedere că economia țării depinde de acest mecanism.

„Uitați-vă la un lucru cât se poate de simplu: relaxarea financiară care trebuie făcută. Dar când ai făcut relaxarea asta fiscală, atunci pur și simplu ai arunca țara asta în aer, pentru că țara trăiește pe chestia asta. Din ce mai plătești pensiile, din ce mai susții armata? Eu sunt stupefiat de asta. (..)

Cine a pus în spate câștigurile? De unde vin câștigurile? El nu spune..Pentru el nu există nici o zonă din care să spună: „mă bazez pe chestia asta”. Cum îi aduce pe ceilalți în țară. Cum adică? Stai, măi frate, cum adică? Așa s-a întâmplat în Europa și în anii ’60-’70. Pentru că au fost generate niște direcții de evoluție, niște direcții de dezvoltare. Portughezii, spaniolii, grecii, italienii erau prin Germania, erau prin Anglia. Nu, adică cum să vă spun, eu am ajuns în faza în care îmi pare rău că există”, a spus acesta.

Întrebat cum alegerea lui Călin Georgescu ar putea impacta Uniunea Europeană și NATO, fostul director SIE a spus că, pentru România, chiar și o perioadă de doar trei luni de instabilitate generalizată ar însemna practic distrugerea țării. În acest caz, România ar deveni imposibil de abordat din punct de vedere financiar și ar fi, fără îndoială, exclusă din jocul financiar occidental. Consecințele ar fi devastatoare pentru țară, o adevărată tragedie.

Fostul director SIE, despre discursul lui Călin Georgescu

Întrebat cum i-ar evalua discursul lui Georgescu, acesta a spus:

„El poate fi ales președinte. Și? Care-i problema? Ce poate face el? Ce măsură poate lua? E o aberație, chiar în fața celor spuse, pe exemplu, aseară. El a spus că primul ministru va fi acela care să fie moral, care să aibă cunoaștere, deci calitatea și ideea lui de dezvoltare a României. Stai domnule, tu esti nebun? În fond, prim-ministrul, el trebuie să stabilească aceste chestiuni pe fondul democratic al opțiunii partidelor care reprezintă guvernul. E o nebunie, pentru că ăia pot să-l suspende încă de a doua zi, când s-a întrunit parlamentul. Că întâi trebuie să se întrunească parlamentul și după aceea vine președintele”.

Cât despre posibilitatea unei crize politice precum cea din Bulgaria, fostul director SIE a spus:

„Da, vedeți, aici este problema. Cine va răspunde de asta?”.

Vrea Rusia să destabilizeze România?

Acesta a fost întrebat, de asemenea, cum ar evalua temele utilizate de Călin Georgescu în discursul său public și dacă în strategia acestuia se regăsesc tactici similare celor folosite de Rusia pentru a destabiliza și penetra statele țintă.

El a spus că există, cu siguranță, un grup sau un sector care se ocupă de România, dar nu este vorba despre Putin sau despre o astfel de situație. De asemenea, a spus că se vorbește mult despre aceasta ca fiind o mare problematică legată de recoagularea europeană în raport cu Estul, dar a insistat că, în realitate, nu este vorba de așa ceva.

„Vă rog, credeți-mă dacă ne gândim la Rusia, atunci. Categoric există și acolo, cum să zic eu, un grup sau un sector care se ocupă de România. Dar nu Putin, nu asta..E o prostie, dar nu numai că e o prostie.

Eu știu că asta se joacă ca mare problematică a recoagulării europene vis-a-vis de Est, pe un anumit fond. Dar vă spun că nu. În niciun caz. Adică, la ei, chestia pentru noi… Categoric cineva se ocupa acolo, categoric ne mai trage câte un perdaf și câte un șut, pentru că ei nu înțeleg de ce noi le facem diverse chestii la care ei zic: „Dar stai bă, ce v-am făcut noi, românilor, când v-am propus… Am ajuns și până acolo în care v-am spus că nu noi vă ținem teritoriile de ale voastre, ci ucrainenii. Că noi chiar suntem gata să vă ajutăm să le reluați”. Uitați-vă cu atenție la toată această criză ucraineană și la această dispută.

Putin a spus deschis, noi nu vrem teritorii din Ucraina. Noi vrem populația rusă din Ucraina. A, că stă pe un teritoriu, înseamnă că e al ei. Așa cum s-a făcut cu toate celelalte schimburi teritoriale în Europa și nu numai în Europa. Deci pentru prima dată Rusia a ajuns în faza în care e naționalistă, nu mai e imperialistă. El asta vrea să transfere ca percepere internațională. Și până acum s-a ținut de ea”, a spus el.