Săptămâna trecută, alți 3,8 milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă în Statele Unite din cauza pandemiei. Ritmul concedierilor pare să fi scăzut, dar în ultimele 6 săptămâni s-a ajuns la un număr de peste 30 de milioane de persoane care au depus cerere de ajutor de șomaj.

La Casa Albă se vorbește că șomajul în Statele Unite ar putea să ajungă până la 16-20% până în iunie și chiar până la 30% până în toamnă.

Însă datele oficiale nu îi includ pe toți cei care și-au pierdut locul de muncă, pentru că unele state au dificultăți în procesarea numărului fără precedent de solicitări. Florida este un caz aparte în acest sens. A primit 1,9 milioane de cereri, dar a procesat aproximativ o treime.

 

În plus, multe companii au anunțat că planifică în continuare reduceri de personal. Boeing a anunțat că ia în calcul concedierea a 16.000 de angajați, aproximativ 10% din resursa umană totală a companiei. Herz, compania de închirieri auto, a disponibilizat deja 10.000 de oameni și se pare că ar lua în calcul declararea falimentului și renunțarea la și mai mulți angajați.

 

Cazul celor două companii nu este deloc singular. Lor li se adaugă alte mii și zeci de mii de firme care se confruntă cu dificultăți majore în această perioadă. Deja departamentul de comerț al Statelor Unite a anunțat că economia americană s-a redus cu 4,8% în primele trei luni ale acestui an, cel mai accelerat declin de la recesiunea anterioară. Consumul populației a scăzut cu 7,6%, pe fondul diminuării cererii în sectorul auto, în industria HoReCa și turism, iar experții estimează că până la finalul anului economia americană va scădea cu 5,6%.