Spania se confruntă cu peste 280 de focare de infecţie, cele mai multe în regiunile Catalonia şi Aragon. Catalonia a raportat peste 7700 de cazuri noi în ultima săptămână, majoritatea cu forme uşoare sau asimptomatice. Catalonia este într-o situaţie critică – a afirmat liderul regional Quim Torra. El a spus că nu mai doreşte ca zona să aibă iar 7000 de morţi, cum a fost în vârful pandemiei, şi a făcut apel la responsabilitatea cetăţenilor.

Autoritățile catalane au decis închiderea localurilor de noapte începând de vineri și fac apel la tineri să renunțe la băutul în parcuri, mai ales în nopțile de sfârșit de săptămână. În această perioadă discotecile sunt închise, iar terasele au orar limitat, numărul celor care beau în stradă este tot mai mare, fiind în același timp și o cauză majoră pentru creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Într-o conferință de presă, la Barcelona, liderul regional Quim Torra a făcut apel la responsabilitate.

„Ridic steagul roșu de alertă (…) situația poate deveni foarte repede extrem de gravă”

„Aceste focare au un impact mare asupra asistenței medicale primare. Ridic steagul roșu de alertă, pentru că tot ce am trăit din luna martie până acum, tot ce am trăit în zona Segria arată cât de fragilă este situația și că poate deveni foarte repede extrem de gravă”, a declarat Quim Torra.

Liderul regional a avertizat că va face tot posibilul pentru a evita ca regiunea să aibă din nou 7000 de morți, cum s-a întâmplat în primul val al pandemiei. Catalonia a impus carantina în mai multe zone afectate de focare de COVID-19.

Liderul regional a cerut primarilor să aplice sancțiuni celor care nu respectă normele. Quim Torra a mai anunțat și că a cerut amendarea Arhiepiscopatului din Barcelona, care a oficiat o messă în memoria victimelor pandemiei, în Catedrala Sagrada Familia, deși acesta era interzisă, potrivit planului de protecție civilă din regiune, transmite agenţia Rador.