Produsul Intern Brut al Japoniei va creşte probabil cu 1,5% în anul fiscal care începe la 1 aprilie, după o expansiune de 3,1% estimată pentru acest an, au anunţat autorităţile de la Tokyo.

‘Din cauza actualului curs de schimb al yenului faţă de dolar, exporturile vor fi probabil afectate, chiar dacă cererea din statele dezvoltate, în special din SUA, va creşte’, a explicat Takuji Okubo, economist şef la Societe Generale SA în Tokyo.

Miercuri, yenul s-a tranzacţionat la 83,71 pentru un dolar, iar bursa japoneză a închis în scădere cu 0,23%, indicele Nikkei-225 ajungând la nivelul de 10.346,48 puncte, în scădere cu 24,05 puncte faţă de valoarea de 10.370,53 puncte înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Marţi, Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a păstrat rata dobânzii de referinţă la un nivel cuprins între zero şi 0,1% şi a menţinut valoarea programului de cumpărare de active, cu scopul de pune mai mulţi bani în circulaţie.

‘Banca va achiziţiona în mod constant diverse active financiare şi va furniza finanţare pe termen lung, pentru extinderea efectelor relaxării monetare cuprinzătoare’, se arată în declaraţia BoJ.

De asemenea, instituţia a menţinut valoarea programului de cumpărare de active şi programele de creditare la 5.000 de miliarde de yeni (60 miliarde de dolari) şi, respectiv, 30.000 de miliarde de yeni.

Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat o creştere de 4,5% în perioada iulie-septembrie 2010, comparativ cu perioada similară din 2009, mai rapidă decât s-a raportat iniţial luna trecută – 3,9%, au anunţat recent autorităţile nipone.

Revizuirea în creştere a datelor referitoare la evoluţia economiei nipone se datorează majorării cheltuielilor de capital şi a consumului privat, stimulat de subvenţiile acordate de guvernul de la Tokio pentru achiziţionarea automobilelor ecologice.

Economia Japoniei a crescut pentru al patrulea trimestru consecutiv. Comparativ cu trimestrul doi din 2009, Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat o creştere de 1,1% în perioada iulie-septembrie 2010, mai rapidă decât s-a raportat iniţial luna trecută – 0,9%.

Creşterea accelerată a economiei nipone în trimestrul trei din 2010 se datorează majorării cheltuielilor de capital şi a consumului intern, în special achiziţiilor de maşini noi, aparate de climatizare şi ţigarete. Consumatorii niponi au dorit să profite de ultimele săptămâni ale unui program guvernamental de subvenţionare a achiziţiilor de automobile ecologice, iar fumătorii au dorit să-şi facă rezerve în aşteptarea unei majorări a taxelor pentru ţigări în timp ce temperaturile ridicate din timpul verii i-au stimulat pe japonezi să-şi înnoiască sistemele de aer condiţionat.

Însă odată cu trecerea acestor efecte temporare, economiştii se aşteaptă la o încetinire a economiei în trimestrul patru, chiar la o creştere negativă. Conform estimărilor analiştilor, Produsul Intern Brut al Japoniei ar urma să înregistreze un declin de de 1,9% în perioada octombrie-decembrie 2010, comparativ cu perioada similară din 2009.

La rândul lor, companiile japoneze cu continuat să investească în trimestrul al treilea, chiar dacă într-un ritm mai redus. Deflaţia, scăderea permanentă a preţurilor, continuă să descurajeze firmele să facă cheltuieli în timp ce consumatorii amână achiziţiile în speranţa că vor beneficia mai târziu de preţuri mai mici.