Deşi în România nu a fost confirmat niciun caz de infectare cu noul virus, românii sunt în stare de alertă şi declară că-și fac rezerve de alimente și alte produse de bază în cazul în care izolarea la domiciliu va fi necesară.

Potrivit reprezentanţilor unui hypermarket, vânzările la aceste produse au crescut cu 40 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar livările făcute pe internet au crescut cu 300 la sută.

Produsele neperisabile, conservele, dar şi carnea, lactatele, legumele, chiar şi cele de igienă personală au reprezentat principalele achiziţii ale locuitorilor.


“Modelul” cumpărăturilor masive a fost importat din Italia, acolo unde mai multe oraşe au fost închise după confirmarea unor cazuri de îmbolnăvire.

Vânzările au explodat, mai ceva ca de sărbători

George Bădescu, Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a precizat că nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte stocurile de alimente, afirmaţie făcută în contextul unor situaţii apărute în ţări afectate de noul coronavirus.

Bădescu a explicat că în ultimele zile au fost vânzări „mai mari”. „Nu avem motive în acest moment să ne îngrijorăm. Au fost unele vânzări mai mari. Şi asta este una dintre strategiile pe care le avem în calcul, să încercăm să mărim aceste comenzi”, a arătat directorul executiv.

„În perioada următoare, pentru o perioadă de timp previzibilă să spunem, nu anticipăm să avem lipsă de… sau să avem rafturile goale. Stocurile pe care le avem în acest moment, dacă luăm în calcul ceea ce se vinde într-o perioadă aglomerată, în preajma sărbătorilor, am putea spune că aceasta este şi predicţia în timp. Cu alte cuvinte, volumul de marfă pe care îl avem disponibil ar fi să satisfacă nevoile pe care în mod normal anticipăm atunci când sunt perioade aglomerate.

În acest moment, nu avem motive să anticipăm o lipsă a alimentelor de pe rafturi. Pe de altă parte, după cum ştiţi, există reţele de magazine diferite, cu abordări diferite, aşa că m-aş feri eu, de la asociaţie, să dau un termen anume. Însă, aşa cum vă spuneam, nu există motive de îngrijorare în perioada previzibilă – să zicem săptămâni, luni”, a spus Bădescu, potrivit agerpres.ro.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), pentru o informare privind măsurile de sănătate publică instituite de autorităţi în această perioadă.

“În perioada următoare, marile reţele comerciale vor lua măsurile ce se impun pentru a se evita aglomerările din cadrul magazinelor, reamintind consumatorilor că există posibilitatea achiziţiei online de produse alimentare şi nealimentare fie direct de la comercianţii care au acest serviciu, fie prin aplicaţii specializate”, arată MS într-un comunicat.