Apocalipsa climatică. Va fi prăpăd. Se schimbă anotimpurile

Apocalipsa climatică. El Nino va ajunge la maturitate la anul, motiv pentru care clima se va schimba radical. Climatologii se așteaptă ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023. În aceste condiții, este foarte probabil ca anul viitor să fie canicular.

Nu trebuie omis faptul că vara aceasta a fost una cu cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată. Acest lucru a fost confirmat de observatorul european Copernicus.

Fenomenul El Nino va ajunge la maturitate. Ce presupune acest lucru a explicat, la Digi24, climatologul Roxana Bojariu.

„Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă”, a spus ea.

Căldură Caniculă Termometru
Canicula/SURSA FOTO: Dreamstime

Vara 2023 este cea mai caldă la nivel global

Potrivit acesteia, 2023 se apropie foarte mult de 2016, cel din urmă  fiind cel mai cald an din observațiile înregistrate la nivel global.

„Probabil că până la sfârșitul anului am putea avea o ierarhie în care 2023 să doboare recordul lui 2016. Recordurile acestea se doboară și lună de lună, în unele cazuri chiar de la zi la zi, așa cum a fost în această vară. Vara 2023 este ca vară boreală cea mai caldă la nivel global, așa cum rezultă din înregistrări”, a spus climatologul.

El Nino schimbă clima pe glob

Ea a explicat că avem de-a face cu temperaturile cele mai mari din ultimii 120.000 de ani. Este o probabilitate foarte mare ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023. Motivul e legat de faptul că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate. Influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare.

El Nino s-a dezvoltat din vara acestui an și ia un timp până când răspunsul atmosferei la temperaturile mult mai mari din Pacific apar și în atmosferă.

„Pe lângă ce se întâmplă în Pacificul tropical, unde sunt temperaturi mai mari, avem și încălzirea la nivelul întregului ocean planetar, a explicat Roxana Bojariu.

Prognoza meteo la iarnă

La iarnă e posibil să fie ninsori puternice, dar că deocamdată e dificil de estimat. Nu e exclus să avem episoade limitate în timp, dar severe, chiar în condițiile schimbării climei putem avea episoade limitate în timp, poate mai scurte, dar mai intense, a explicat ea.

„Toate sistemele de vreme, inclusiv cele din anotimpul de iarnă pot căpăta un nivel de severitate mult mai mari. Vom avea noi norme climatice, o nouă ordine climatică, deja facem trecerea spre noua ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă.”, a afirmat climatologul.

De altfel, și în România au fost temperaturi extrem de ridicate. Vremea se preconizează a fi total neașteptată și pentru următoarea perioadă a anului. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale. Specialiștii au arătat că, în următoarele patru săptămâni, vremea va fi în general mai caldă decât cea normală pentru această perioadă.