Fondul australian APN/UKA European Retail Trust a scos la vânzare City Mall din Bucureşti, evaluat în decembrie la 32,9 milioane de euro, reprezentând o treime din sumă plătită pentru achiziţia centrului comercial care a generat anul trecut venituri din chirii în scădere cu peste 50% faţă de 2008.

„Nu am primit nicio ofertă materială care să se încadreze într-o limită rezonabilă de preţ”, se arată în raportul financiar al APN/UKA European Retail Trust, în care se menţionează că strategia fondului vizează vânzarea a 13 active din portofoliu, inclusiv City Mall.

APN/UKA European Retail Trust este al treilea proprietar al City Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei. Fondul australian a preluat la sfârşitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, deţinută de un grup de investitori britanici, pentru 103,5 milioane de euro.

La rândul său, grupul de investitori achiziţionase mall-ul cu mai puţin de un an înainte, pentru 46 milioane de euro, de la dezvoltatorul proiectului, Jaguar Development, controlat de oameni de afaceri greci şi israelieni.

Venituri reduse la jumătate

APN/UKA European Retail Trust a încasat anul trecut, din închirierea centrului, circa 3,5 milioane de euro, mai puţin cu 53% decât în 2008, iar valoarea imobilului s-a redus din luna iunie a anului trecut, când era evaluat la 51,6 milioane de euro, cu 36%.

Scăderea veniturilor este explicată de reprezentanţii fondului de investiţii prin creşterea spaţiilor libere şi prin concesiile acordate la închiriere, dar şi prin amplificarea concurenţei pe piaţa românească. Potrivit raportului, gradul de ocupare al City Mall era de peste 90% în decembrie 2008 şi a scăzut la sub 80% un an mai târziu.

Complexul are o suprafaţă totală de 38.000 de metri pătraţi, dintre care 19.000 mp reprezintă spaţii închiriabile, şi a fost deschis în urmă cu patru ani, în urma unei investiţii de 35 milioane de euro. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zonă de cafenele şi restaurante, precum şi un cinematograf operat de compania City Cinema.

Investiţii în van

APN/UKA European Retail Trust a investit 13 milioane euro pentru construcţia unei parcări cu o suprafaţă de 31.000 de metri pătraţi, lângă mall, care va cuprinde şi o zonă comercială.

Proprietarii complexului au hotărât transformarea unei suprafeţe de divertisment de 3.000 de metri pătraţi în spaţii de birouri, precum şi construirea altor 2.000 de metri pătraţi de birouri. Lucrările nu au început încă.

Fondul de investiţii este deţinut de APN Funds Management Limited, cu sediul central în Australia. Fondul este activ în Europa Centrală şi de Sud, având un portofoliul evaluat la sfârşitul anului trecut la 566,8 milioane de euro.

SURSA: Mediafax