Aplicanţii măsurii IMM Agri-Food – „Granturi pentru capital de lucru acordate entităţilor din domeniul agroalimentar„, care au fost declaraţi neeligibili în urma pre-evaluării automate, realizate de sistemul IMM Recover, vor primi, începând de miercuri, notificări de respingere, pe platforma granturi.imm.gov.ro, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Notificările vor fi însoţite de motivele de neeligibilitate

„Rugăm aplicanţii să verifice conturile create pe aplicaţia informatică şi reamintim că aceştia pot contesta notificarea de respingere în termen de 2 zile calendaristice de la data transmiterii actului administrativ pentru neîndeplinirea condiţiilor din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii, veridicităţii şi conformităţii celor înscrise în cererea de finanţare”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, contestaţia se va transmite către Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului (AIMMAIPE) de care aparţine solicitantul prin intermediul aplicaţiei electronice, termenul de soluţionare fiind de 3 zile lucrătoare de la data primirii.

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor pentru IMM-urile din România afectate de pandemie

Pe de altă parte, Comisia Europeană a aprobat marți o schemă românească de 357 milioane de euro, pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii („IMM-uri„) afectate de pandemia de coronavirus, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în cadrul Cadrului temporar de ajutor de stat.

Măsura are ca scop abordarea nevoilor de lichiditate ale beneficiarilor eligibili prin stimularea investiţiilor în zonele urbane, pentru atingerea unor obiective precum digitalizarea activităţii, alinierea sau îmbunătăţirea standardelor de mediu sau creşterea capacităţii de producţie.

Vor fi acoperite 90% din creditele de la instituţiile de credit

În cadrul schemei, sprijinul public va lua forma unei garanţii care se acordă la împrumuturi pentru investiţii, cât şi la împrumuturi pentru capitalul de lucru, acoperind până la 90% din creditele acordate de instituţiile de credit, şi subvenţii directe. Valoarea nominală totală a garanţiilor va fi de aproximativ 303 milioane de euro, în timp ce bugetul total alocat pentru granturi directe va fi de aproximativ 54 milioane de euro. Granturile directe vor acoperi anumite comisioane aferente garanţiei de stat, o parte din dobânda împrumuturilor şi o cotă de maximum 10% din împrumut.

Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar. În special, atunci când este vorba de ajutor sub formă de garanţii pentru împrumuturi, garanţia se referă atât la împrumuturi pentru investiţii, cât şi la împrumuturi pentru capitalul de lucru, durata maximă a unei garanţii este de şase ani, şi primele de garanţie respectă nivelurile minime stabilite în cadrul temporar.