Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a informat vineri, 3 iunie, că peste 32.000 de cereri de finanţare au fost depuse până acum pentru Măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”.

Peste 32.000 de cereri de finanţare, depuse pentru Măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”

„Lista nominală cu cererile de finanţare depuse în cadrul apelului pentru Măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, în conformitate cu datele primite de la administratorul tehnic al platformei IMM Recover (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – STS), a fost postată pe site-ul oficial al APIA şi poate fi vizualizată accesând link-ul https://apia.org.ro/microgranturi-in-domeniul-agroalimentar/. Aceasta cuprinde toate cererile de finanţare depuse, precum şi pre-evaluarea automată realizată de sistemul informatic”, precizează instituţia într-un comunicat remis vineri.

Mai mult, lista nominală cu cererile de finanţare este postată pe site-ul oficial al APIA.

De asemenea, în ceea ce priveşte lista finală a beneficiarilor, MADR menţionează că la realizarea acesteia se va ţine cont de prevederile art.8 din OUG nr.61/2022, respectiv „Cererile de finanţare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finanţare în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite în Ghidul solicitantului, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi în limita fondurilor alocate, conform art. 4 alin (2)”.

Ce prevede Ordonanța de Urgență nr. 61

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 61 din 6 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, sunt eligibili beneficiarii care îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 6 şi care fac dovada că cheltuielile efectuate din microgranturi potrivit art. 7, alin. (1) sunt în legătură cu activităţile/subactivităţile codului CAEN pentru care s-a solicitat finanţare.

Ministerul Agriculturii precizează că va continua demersurile de identificare a unei surse de finanţare care să răspundă cât mai bine nevoilor solicitanţilor care activează în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, aflaţi în situaţia de a nu obţine finanţare prin această măsură ca urmare a epuizării plafonului disponibil. Reprezentanţii MADR susţin că instituţiile subordonate, responsabile cu implementarea măsurilor de sprijin, vor lucra la o mai bună coordonare metodologică şi vor intensifica eforturile de debirocratizare privind actele necesare accesării măsurilor gestionate, pentru a simplifica şi eficientiza accesul fermierilor la fondurile disponibile.

Acest program, demarat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene împreună cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” şi vizează reducerea impactului semnificativ generat de creşterea preţurilor la produsele de bază, precum şi acordarea de sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii şi industriei alimentare.

Se dau 5.000 de euro de beneficiar în limita bugetului disponibil

Solicitanţii de microgranturi în domeniul agroalimentar au putut depune formularul cererii de finanţare în perioada 27 – 31 mai, prin aplicaţia electronică IMM Recover.

Conform Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cererile se finanţează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, la cursul valutar aferent lunii mai 2022, respectiv 4,9479 lei.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt microîntreprinderi, întreprinderile mici şi mijlocii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, care primesc ajutorul de stat prin intermediul micrograntului/grantului pentru capital de lucru, prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul schemei de ajutor de stat.

Fondurile alocate pentru acordarea Microgranturilor din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat pentru activităţi specifice din domeniul industriei agroalimentare în cadrul POC 2014-2020 aprobate prin OUG nr. 61/2022 sunt în valoare totală de 50 milioane euro, din care 29,845 milioane euro (respectiv 25 milioane euro FEDRREACT EU şi 4,845 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat) şi 20,155 milioane euro de la bugetul de stat.