Un nou spital în Constanța

Luni, 19 februarie, la Constanța, se va deschide un Spital Modular. Acesta va completa serviciile medicale oferite de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

De asemenea, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța, spitalul va fi dotat cu 52 de paturi. Este primul spital public construit în ultimii 40 de ani în acest oraș de la malul mării.

Configurată modular, structura reprezintă nucleul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța și contribuie la extinderea gamelor de servicii medicale oferite în cadrul acestei unități.

Noua configurație a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) a fost oficial aprobată de către Ministerul Sănătății.

Personalul a participat la un program de pregătire, fiind instruit în utilizarea noilor facilități de ventilație.

Modulul dispune de 52 de paturi, inclusiv 10 la secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI).

Este echipat cu tehnologie medicală avansată și echipamente de ultimă generație, precum și cu facilități de farmacie și laborator.

În plus, spitalul modular este dotat cu un sistem de rezonanță magnetică (RMN) și un computer tomograf, reprezentând o noutate în oferta de servicii de imagistică pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Proiectul însumează un buget total de 10 milioane de euro.

Spital Modular Constanța
Spital Modular Constanța

Moment semnificativ pentru Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a subliniat că asistăm la un moment semnificativ pentru oraș.

El a menționat că de 40 de ani nu s-a mai construit un spital în Constanța și deschiderea Spitalului Modular reprezintă un motiv considerabil de mândrie.

Chițac a explicat că au fost depuse eforturi semnificative, subliniind că așteptările erau ridicate, și că s-au făcut toate demersurile pentru a atinge fiecare obiectiv propus, având mereu în minte beneficiile aduse cetățenilor.

„Asistăm la un mare moment pentru Constanța. De 40 de ani nu s-a mai construit un spital în oraș, de aceea deschiderea Spitalului Modular este un motiv atât de mare de mândrie. S-au depus eforturi enorme, asta pentru că așteptările noastre au fost mari și am făcut tot posibilul să îndeplinim fiecare obiectiv pe care ni l-am propus, întotdeauna cu gândul la cât de mult o să vină în sprijinul cetățenilor”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Vergil Chițac
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Principalele avantaje ale spitalului

Potrivit autorităților locale, principalul avantaj al acestei modalități de construcție constă în rapiditatea implementării, mobilitatea și versatilitatea.

Spre exemplu, poate fi cu ușurință adaptat pentru a funcționa ca un spital de campanie, îndeplinind toate criteriile necesare pentru gestionarea și tratarea unor boli infecțioase cu potențial ridicat de răspândire.

”Proiectarea și execuția componentelor de ventilație HVAC sunt făcute după cele mai noi standarde și în conformitate cu NP 015 /2022 și, de-asemenea, ținând cont de toate normativele constructive și tehnice valabile la acest moment ERP 2018 și normativele de standarde la foc P118”

Spital Modular Constanța
Spital Modular Constanța

Spitalul este complet echipat cu sisteme de tratare a aerului conform standardelor igienice, dotate cu schimbătoare de căldură utilizând un „circuit cu fluid intermediar”. Acestea sunt capabile să ofere funcționalități de răcire/încălzire, control al umidității și filtrare avansată.

Aerul tratat și curat este distribuit în diferitele sectoare ale spitalului prin intermediul unui sistem de conducte cu etanșeitate ridicată, certificate conform procedurilor standardelor europene din domeniu.

”Pentru eficiență energetică și menținerea parametrilor, tubulatura de ventilație este izolată cu materiale izolatoare certificate termic și ca rezistență la foc. Suplimentar, aceasta este protejată de carcase de protecție care nu permit distrugerea mecanică și prin radiațiile ultraviolete. În spațiile de terapie intensivă aerul trece suplimentar prin filtre HEPA care purifică suplimentar aerul folosit în spațiu”.

Este important de remarcat că în încăperile special concepute pentru tratarea bolilor infecțioase, conform normelor, se menține o presiune negativă. Aceasta este monitorizată de senzori de presiune diferențială montați în încăpere.

Spitalul respectă standardele de eficiență energetică

Sistemul de producere a apei răcite utilizează chillere conform noilor standarde de eficiență energetică.

Procedura de instalare a sistemului de răcire-încălzire implică utilizarea unui sistem de conducte și îmbinări în metoda Victaulic.

”De asemenea, și aceste rețele sunt izolate cu izolații profesionale și protejate cu jacketing. Sursa de agent termic este asigurată de compania municipală, iar conectarea este făcută prin schimbătoare de căldură în punctul de distribuție construit pentru spital”.

Spital Modular Constanța
Spital Modular Constanța

În plus, spațiile comune din interiorul spitalului modular au fost dotate cu panouri radiante igienice, alimentate electric, în timp ce saloanele sunt echipate cu sisteme de climatizare integrate în pompe de căldură.

”Beneficiul maxim al acestui tip de construcție este viteza de execuție, mobilitatea și versatilitatea. De exemplu, poate fi ușor transformat în spital de campanie și îndeplinește toate cerințele pentru gestionarea și tratarea unor boli infecțioase cu risc mare de răspândire.”

Investiții în creșterea calității serviciilor de sănătate

Eforturile de îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate oferite locuitorilor din Constanța continuă.

În cursul acestui an, se vor iniția lucrările de modernizare, reabilitare energetică, consolidare și extindere a clădirii vechi a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

”Este vorba despre o investiție de aproape 28 de milioane de lei, dintre care aproape 12 milioane de lei sunt alocate consolidării.
Mai mult, s-au făcut deja primii pași pentru realizarea unui pavilion administrativ în curtea spitalului, având în vedere faptul că infrastructura spitalului necesită o extindere”

Vergil Chițac, primar Constanța
Vergil Chițac, primar Constanța

Toate documentele necesare au fost obținute, iar până la încheierea acestui an, se estimează că lucrările vor fi complet finalizate.

În luna decembrie a anului precedent, a fost elaborat un studiu de fezabilitate pentru construirea unei noi clădiri în curtea spitalului.

Aceasta va include un Compartiment de Primire Urgențe, facilități de Imagistică, o Secție de Terapie Intensivă, o Secție destinată pacienților imunodeprimați, precum și un Ambulatoriu de Specialitate.

”Ambulatoriul de Specialitate ar putea să asigure toate acele consulturi interdisciplinare de care este absolut nevoie într-un spital de monospecialitate așa cum este Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.”