Apare un nou concediu în România! S-a dat lege. Anunț pentru toți angajații

Mai precis, un proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor vizează introducerea unui nou tip de concediu în legislația muncii. Este vorba despre cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Concediul de îngrijitor va avea o durată de cinci zile și va fi acordat în situațiile în care un salariat va trebui să îngrijească o rudă sau o persoană din gospodărie grav bolnavă.

De asemenea, prin proiectul de față vor fi implementate două directive europene apărute în 2019. Una dintre ele conține o serie de măsuri privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a salariaților.

Este o premieră în țara noastră

Trebuie menționat că acest tip de concediu este o premieră pentru legislația muncii din România, fiind diferit de concediul plătit de 45 de zile pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Așadar, noul concediu va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană ce stă în aceeași locuință cu probleme grave de sănătate.

Totodată, proiect arată că rude sunt considerate fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul ori soția unui salariat. Mai mult, concediul de îngrijitor nu va afecta perioada de concediu de odihnă.

Simultan, se va putea stabili o durată mai mare a concediului de îngrijitor prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă.

Angajatorii care vor refuza riscă amenzi usturătoare

Conform proiectului aflat în dezbatere, angajatorii care vor refuza acordarea concediului de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile necesare vor risca amenzi usturătoare, cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Proiectul arată că drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata concediului. Este important de menționat că angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat în timpul în care acesta este în concediu de îngrijitor.

Amintim că lista actuală a concediilor stabilite ca perioade de activitate prestată fără influențe asupra duratei concediului de odihnă include concediul medical, concediul de maternitate, concediul de risc maternal și cel pentru îngrijirea copilului bolnav.