Potrivit generalului Ștefan Dănilă, politicienii care au introdus acest punct în PNRR au văzut primul stat de plată abia după anul 2000.

”Este un subiect jignitor pentru foarte mulţi. Eu, în momentul de faţă, văd doar un subiect adus în spaţiul public care nu a fost rezolvat, nu a venit nicio rezolvare din partea celor care au adus subiectul pe tapet, politicienii şi cei care l-au introdus în PNRR nu au avut şi soluţia rezolvării problemei. Acea soluţie văzută de către unii politicieni foarte tineri, care au văzut primul stat de plată sau au înţeles cum se retribuieşte munca, abia după anul 2000, acei oameni nu ştiu cum a funcţionat legea salarizării şi ce legi am avut înainte de ’90 şi chiar după ’90 când s-a mai stabilizat retribuirea şi pensionarea.

S-a indus în spaţiul public o idee falsă, ca şi când cineva fură din banul public şi din cauză că acei cineva, adică pensionarii militari, iau din banul public şi statul nu se mai poate dezvolta, nici nu poate să investească, nici nu primeşte bani de la UE pentru că ei fură din banul public”, a declarat acesta la Prima News.

Cine va rezolva problema pensiilor speciale?

Întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă ar putea realiza reforma pensiilor speciale, el însuși fiind fost angajat în Armată, generalul a spus că un fost militar nu poate fi obiectiv în astfel de situații.

”Rezolvarea unei probleme în care eşti direct implicat nu va fi o rezolvare obiectivă. Dacă mă puneţi pe mine să rezolv problema pensiilor militare, nu voi putea să fiu obiectiv. Obiectiv va putea să fie doar cel care nu este direct implicat. Dar o soluţie trebuie să fie justă şi corectă”, a răspuns el.

Fostul șef al Armatei Române a făcut referire la principiul contributivităţii, întrebat dacă PSD va rezolva acest proiect de lege.

”Mai rău face. Din punctul meu de vedere, nici nu  rezolvă problema, va menţine în rândul opiniei publice faptul că o anumită categorie de persoane deţin nişte pensii care nu li se cuvin, nemeritate. Şi vine cineva cu soluţia că trebuie să rezolvăm pe contributivitate. Păi care contributivitate? Contributivitatea socotind fiecare leu pe care l-am  câştigat în  timpul activităţii sau socotim activitatea depusă? Dacă ar fi să  luăm în calcul ce activitate am avut, câţi ani am lucrat în fiecare loc în parte, da, atunci putem să vorbim de contributivitate a muncii depuse, dar nu a banului încasat. Pentru că la un moment dat pe o anumită funcţie era retribuire cu un spor… Este bulversat sistemul”, a declarat acesta.

Generalul Ștefan Dănilă dă drept exemplu sistemul de pensii din Marea Britanie

Generalul Ștefan Dănilă a dat exemplu sistemul de pensii din Marea Britanie și a propus aplicarea acestuia în România.

”Este fosrte simplu să se stabilească de aici înainte. Eu am venit cu o soluţie, să se aplice aceeaşi regulă a salarizării şi pensiilor, ca în Marea Britanie. Poate fi aplicat acest sistem şi în România. Dcaă tot inventăm roata şi apa caldă nu o să rezolvăm niciodată problema. Specificul ăsta românesc nu duce la nimic bun. Să luăm un model bun, care funcţionează şi să îl aplicăm, nu va fi greu”, a afirmat el.