Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a spus miercuri că legea pensiilor speciale va trece în această sesiune parlamentară. Potrivit acesteia, clasa politică a ajuns la concluzia că trebuie ajustate pensiile speciale, astfel încât nicio pensie să nu fie mai mare decât ultimul salariu.

Legea pensiilor va fi adoptată în curând

„Eu am convingerea că în această sesiune parlamentară ( va fi adoptat proiectul – n.red). Forma finală va fi pe baza acestui feedback instituţional. De când avem noi acest PNRR, în presa din România auzim zilnic că se pierd bani din PNRR.

Nu trebuie tăiate, trebuie impozitate, trebuie găsită acea formulă, agreată, toata lumea politică am ajuns foarte clar cu toţii  la concluzia că trebuie ajustate aceste pensii speciale, nimeni nu este de acord ca o pensie să nu fie mai mare decât ultimul salariu în plată.

Ne-am asumat acest angajament de reformă a acestor pensii. De data aceasta se analizează toate opţiunile, formulele, ţinând cont de impactul pe care amendamentele le vor avea, mai avem puţină răbdare nu vrem să ne reproşăm că din grabă ne-am dat cu stângul în dreptul, pensiile speciale trebuie clar ajustate.” a spus Alina Gorghiu.

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale

De asemenea, Alina Gorghiu a mai spus că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale.

„În toată Europa, militarii au un statut special, dar nu în sens peiorativ, ci graţie profesiei, graţie contribuţiei la sistemul de securitate din România şi restul ţărilor, trebuie făcută analiza separat şi argumente există. Cred că aici vorbim de un consens la nivelul coaliţiei.

Dacă ne uităm la tabelul cu responsabilii, în dreptul pensiilor de serviciu responsabil este Ministerul Muncii. Asta e realitatea, Când ţi-ai asumat răspunderea de ministru al muncii ştiai că ai şi pensiile de serviciu, că ai şi legea salarizării de elaborat, sunt jaloane în PNRR, va trebui să punem cu toţii umărul, să avem o lege bună, croită bine pentru că ne va afecta pe toţi.”, a mai precizat Alina Gorghiu.

Despre pensia lui Nicolae Ciucă

Alina Gorghiu a vorbit și despre pensia de 18.000 de lei pe care o are premierul Nicolae Ciucă. Președintele interimar al Senatului a arătat că raportat la pensia unui român, aceasta poate fi considerată că e mare, dar dacă ne gândim că a fost şeful statului major, că a fost în teatrele de operaţii, şi gloanţele treceau la propriu pe lângă urechile domniei sale, este o pensie mică.

”Nu Ciucă şi-a scris fluturaşul pe pensie, asta este legea, legile succesive pe care Parlamentul le-a votat”, a mai spus Alina Gorghiu.