Numeroase state europene, inclusiv România, intenţionează să participe la planul propus de cancelarul german, Olaf Scholz, privind crearea unui sistem antiaerian şi antibalistic comun al Uniunii Europene, afirmă funcţionari din domeniul diplomaţiei, sub protecţia anonimatului.

Planul Germaniei are susținerea mai multor state

Unsprezece state din cadrul Uniunii Europene intenţionează să semneze miercuri, cu ocazia reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor Apărării din NATO, o declaraţie comună privind intenţia de a participa la crearea unui sistem antiaerian şi antibalistic împreună cu Germania, o iniţiativă propusă de cancelarul Olaf Scholz, conform surselor citate de publicaţia Der Spiegel.

Diplomaţi din cadrul NATO au declarat că planul Germaniei este susţinut de Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Lituania, Letonia, Olanda, România, Slovacia şi Slovenia. La proiect ar urma să participe şi Norvegia. Semnarea declaraţiei de intenţii va permite iniţierea procedurilor de elaborare a detaliilor proiectului antiaerian şi antibalistic european. Pe parcurs, la acest proiect s-ar putea ralia şi alte ţări.

Ce a propus cancelarul german

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat la sfârşitul lunii august, într-un discurs rostit în Cehia, pentru reformarea Uniunii Europene, pentru continuarea procesului de extindere şi pentru consolidarea suveranităţii şi apărării. Printre ideile enunţate, Scholz a propus crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană şi antibalistică.

„În Europa, avem o întârziere serioasă în ceea ce privește apărarea antiaeriană, împotriva amenințărilor din aer și din spațiu”, a spus el atunci, într-un discurs rostit la Universitatea Charles din Praga.

„Germania va investi foarte mult în apărarea aeriană în următorii ani, iar toate acestea vor putea fi desfășurate în cadrul NATO. Vom dezvolta acest lucru într-un mod care să permită participarea vecinilor noștri europeni”, a adăugat el.

Sistem eficient și rentabil de apărare aeriană în Europa

Scholz a menționat atunci Republica Cehă, Slovacia, Polonia și țările scandinave printre posibilii parteneri ai Germaniei pentru noul sistem european de apărare aeriană.

„Dacă vom dezvolta împreună un sistem de apărare aeriană în Europa, acesta va fi mai eficient și mai rentabil. De asemenea, va fi un câștig în materie de securitate pentru întreaga Europă și un exemplu remarcabil de consolidare a pilonului european în cadrul NATO„, a subliniat el.