Apare o nouă forță mondială. Vladimir Putin și șeful juntei din Mali Assimi Goita au stabilit toate detaliile. Cei doi oficiali au avut o discuție telefonică după ce Goita a primit echipament militar de la aliatul său rus.

Informația a fost confirmată și de către preşedinţia din Mali, pentru AFP.  În ceea ce privește discuțiile dintre cei doi oficiali, președintele Goita susține că s-a vorbit despre sprijinul oferit de Rusia pentru tranziţia politică din Mali.

„Am vorbit despre sprijinirea de către Federaţia rusă a tranziţiei politice în Mali, iar eu am salutat calitatea parteneriatului nostru care respectă suveranitatea Mali şi aspiraţiile populaţiei”, a anunţat miercuri, pe reţele de socializare, preşedintele Assimi Goïta.

De cealaltă parte, Rusia a venit și ea cu o reacție oficială și a precizat că cei doi lideri politici au discutat printre altele despre livrări de alimente, combustibil, dar și îngrășăminte rusești către Mali, oficialul Goita mulțumindu-i lui Putin pentru tot sprijinul acordat.

Un parteneriat cheie între Rusia și Mali?

Menționăm faptul că discuția telefonică a celor doi vine după ce la începutul săptămânii, armata din Mali a primit marţi noi echipamente militare, inclusiv cinci avioane şi un elicopter de luptă, în cadrul unei ceremonii oficiale.

La ceremonie au participat mai mulți diplomați ruși, dar și șeful juntei care a subliniat „Parteneriatul benefic ambelor părţi cu Federaţia rusă”, arate AFP. 

De cealaltă parte însă, partenerii din Occident ai Mali au avut o reacție dură și au denunțat recurgerea de către juntă la serviciile controversatei societăţi private paramilitare ruse Wagner, căreia-i denunţă acţiunile. De cealaltă parte, Junta a negat aceste acuzaţii şi a vorbit despre un parteneriat cu armata rusă.

Amintim faptul că înainte de discuția telefonică cu Vladimir Putin, colonelul Assimi Goïta i-a primit miercuri pe vicesecretara generală a ONU Amina J. Mohammed şi pe şeful Biroului ONU în Africa de vest şi Sahel Mahamat Saleh Annadif, în contextul unor tensiuni cu Naţiunile Unite.

Lupte sângeroase în Mali

Președinția Mali anunța ulterior că aceștia au discutat despre preocupări comune. „Amina J. Mohammed a fost primită anterior la Abidjan, în Coasta de Fildeş” declară o sursă diplomatică AFP.

Menționăm faptul că începând cu anul 2012, în Mali a fost declanșat un haos fără precedent. O răspândire a jihadismului, mai întâi în nordul ţării, s-a extins în centrul şi sudul Mali, dar şi în Burkina Faso şi Niger.

Doar în cursul zilei de duminică, patruzeci şi doi de militari din Mali au fost ucişi în nord-estul ţării, în apropiere de frontiera cu Burkina Faso şi Niger. Acesta a fost cel mai sângeros atac, din 2019 încoace, atribuit unor jihadişti vizând forţe din Mali, potrivit unui nou bilanţ, prezentat în cursul zilei de miercuri.