Cu toate acestea, susțin analiștii, călătoria sa arată „un soi de disperare”. Putin s-a întâlnit cu președintele Ebrahim Raisi și cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit Kremlinului.

Potrivit CNBC, scopul vizitei ar fi fost discuțiile cu liderii Iranului și Turciei despre procesul de pace din Siria, a declarat John Drennan de la U.S. Institute of Peace.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că vizita lui Putin în Iran „arată în ce măsură președintele Putin și Rusia sunt din ce în ce mai izolați”.

„Dorim să consolidăm cooperarea în domeniul securității internaționale și să aducem o contribuție tangibilă la soluționarea conflictului sirian”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin s-a întâlnit în Iran și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Un soi de disperare a rușilor pentru a obține arme iraniene

„Cred că rușii vor interpreta întâlnirile din Iran ca pe o dovadă a faptului că nu sunt izolați, ci că sunt un jucător important în Orientul Mijlociu”, susține John Drennan.

El împărtășește opinia lui John Kirby, conform căreia vizita arată un soi de disperare, rușii fiind nevoiți să meargă la iranieni pentru a obține sprijin militar.

Rușii și iranienii au nevoie unii de alții chiar acum

„Rușii și iranienii au nevoie unii de alții chiar acum. Ambele țări sunt sancționate dur și caută să iasă mai ales din izolarea politică”, a adăugat recent șeful CIA, William Burns.

El a subliniat că interesul Rusiei pentru dronele iraniene reflectă „deficiențele industriei de apărare a Rusiei de astăzi”.

Interes pentru dronele iraniene

Casa Albă a declarat că oficialii ruși caută în Iran drone pe care Moscova vrea să le achiziționeze pentru războiul său din Ucraina.

Rusia a făcut apel la Iran pentru a-i furniza „sute” de vehicule aeriene fără pilot, inclusiv drone, pe care ar urma să le folosească în războiul din Ucraina, susține Casa Albă.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat însă că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja vreunul dintre sistemele fără pilot Rusiei. Sullivan a mai spus că Iranul a furnizat vehicule aeriene fără pilot similare și rebelilor Houthi din Yemen pentru a ataca Arabia Saudită, înainte de a se ajunge la o încetare a focului la începutul acestui an.

Potrivit The Guardian, Rusia ar fi primit până acum muniție și echipament militar din Irak și Iran cu ajutorul rețelelor de contrabandă ale Teheranului pentru a-și aproviziona armata.

Moscova și Teheranul, la un pas de semnarea unui acord de cooperare strategică

Moscova și Teheranul sunt aproape de semnarea unui acord de cooperare strategică, a informat recent agenția rusă de știri Tass. Agenția de știri iraniană Shana a raportat de asemenea că ”National Iranian Oil Company” și ”Rusia Gazprom” au semnat un memorandum de înțelegere în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Iranul este aliat cu Qatar și a semnat un acord de cooperare cu China în 2021, dar este un adversar al puterii regionale Arabia Saudită, având relații încordate cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

SUA au reimpus sancțiuni împotriva Iranului după ce fostul președinte Donald Trump s-a retras din acordul nuclear din 2015.

De asemenea, țările occidentale au aplicat sancțiuni dure Rusiei după invadarea Ucrainei.