Va apărea o nouă carte de identitate? Elementul inedit pe care îl va avea. Este fără precedent

Este vorba despre o carte de identitate secuiască, un proiect al Consiliului Național Secuiesc (CNS). Comitetul permanent al CNS a supus, luni, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre privind această nouă carte de identitate, informează agenția maghiară de presă Hirado.

Potrivit sursei anterior citate, cartea de identitate secuiască ar urma să aibă elemente clasice, repectiv nume, prenume și domiciliu, însă ar putea avea și un element inedit, respectiv angajamentul față de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

Această carte de identitate poate fi obținută de orice persoană care are peste 18 ani și care are domiciliul în Ținutul Secuiesc sau care locuiește în afara acestuia, însă se declară secui și este de acord cu autonomia zonei.

Amintim că Ținutul Secuiesc este o regiune a României, situată în estul Transilvaniei. Pe teritoriile care aparțin administrativ de județele Covasna, Harghita, o parte din Mureș, Alba, Bacău, Cluj și Neamț locuiesc majoritar secui.

Cu toate că a fost adoptată tacit o hotărâre ce prevede recunoașterea autonomiei Ținutului Secuiesc, în anul 2020 de către Camera Deputaților, statul român nu recunoaște autonomia zonei.

Cum se poate intra în posesia unei astfel de cărți de identitate

Sursa anterior citată spune că pentru a putea intra în posesia cărții de identitate secuiască, doritorul trebuie să completeze un formular în care să treacă numele, prenumele, data și locul nașterii, domiciliul permanent și sexul.

De asemenea, formularul va conține, în mod obligatoriu, în formă pretipărită, angajamentul solicitantului faţă de autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Documentul secuiesc ar conţine în mod lizibil doar numele şi secvenţa de cifre de identificare generate de sistem, celelalte date personale ar fi afişate într-un cod QR. Baza de date a cardurilor ar fi gestionată de o organizaţie sau instituţie desemnată de comitetul permanent al CNS.

Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi retrasă celor care se opun în mod public valorilor specificate în cerere. Cardul trebuie retras în mod obligatoriu tuturor persoanelor care renunţă la el şi solicită ştergerea datelor personale din baza de date.

Introducerea cărţii de identitate secuiască a fost iniţiată de Comitetul Permanent al CNS pe motiv că “în orice ţară sau în oricare regiune autonomă a unei ţări, elementul constitutiv cel mai important este populaţia care locuieşte acolo, ai cărei membri acceptă constituţia ţării, respectiv legea fundamentală a regiunii autonome”.